halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba Arkadaşlar Bu yıl 13 Ocak 2024 site yönetimimiz 1.toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadı. 2.toplantı ya 40 kişilik site de 16 kişi katıldı. Genel kurula divan başkanı ve divan kurulu üyesi ve bir katip olmak üzere üç kişi seçildi. Divan başkanı denetim kurulunun hazırlamış olduğu raporu okuttu ve oylamaya sundu oy çokluğu ile ibra edildi. Yönetim kurulu raporu okundu oylandı oy çokluğu ile ibra edildi. Sorum şu arkadaşlar 1-Eski yönetim aday olmadı ve ibra edildiği zaman görevi bitmiş oluyor değil mi.? 2-Yönetici seçilmek için kimse aday olmadı. ve yönetici seçilemedi. Burada divan başkanı ne yapması gerekir.? 3-Yönetim seçilmediği durumlarda mahkeme yönetici atar deniyor mahkemeye kim başvurması gerekir.? 4-Eski yönetim genel kurulda ibra edildiği zaman görevi otomatik olarak düşüyor bu konuda herhangi bir sorumluluğu var mı.? 5-Sulh Hukuk Mahkemesine kim başvuru yapması gerekir.? 6-Sulh Hukuk Mahkemesine Başvurmadan önce Arabulucuya gitmemiz gerekirmi.? 7-Sulh Hukuk Mahkemesine Başvuru yapıldığı yada arabulucuya gidildiğinde sitenin hesabından harcamalar ödenebilir mi.?
H
Hukuk Asistanı

1- Eski yönetim aday olmadı ve ibra edildiği zaman görevi bitmiş oluyor.

İlgili Kanun Maddesi: Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 34 - i

Eski yönetim, genel kurulda ibra edildiği zaman görevi otomatik olarak sona erer. Yani, eski yönetim aday olmadığı ve ibra edildiği durumda görevi bitmiş olur. Yeni yönetim seçilene kadar geçiş döneminde genel kurulun belirlediği geçici bir yönetim oluşturulabilir.

2- Yönetici seçilmek için kimse aday olmadı ve yönetici seçilemedi. Divan başkanı ne yapmalı?

İlgili Kanun Maddesi: Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 34 - i

Yönetici seçimi için aday olacak kişilerin çıkmadığı durumlarda, genel kurulda divan başkanı tarafından durumun değerlendirilmesi ve gerekli adımların atılması beklenir. Divan başkanı, genel kurulun karar vermesi için gerekli süreci yönlendirir ve gerekirse yeni bir genel kurul toplantısı yapılmasını sağlar.

3- Yönetim seçilmediği durumlarda mahkeme yönetici atar, başvuru nasıl yapılır?

İlgili Kanun Maddesi: Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 34 - i

Yönetim seçiminin gerçekleştirilemediği durumlarda, site sakinlerinden birinin sulh hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir. Mahkeme, site için uygun gördüğü bir yönetici atayacaktır. Ancak, bu durum genellikle son çare olarak düşünülmeli ve site sakinlerinin uzlaşması için çaba gösterilmelidir.

4- Eski yönetim genel kurulda ibra edildiği zaman görevi otomatik olarak düşer mi, sorumlulukları nelerdir?

İlgili Kanun Maddesi: Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 38 - 1. Genel Kural

Eski yönetim, genel kurulda ibra edildiği zaman görevi sona erer ancak geçiş döneminde yeni yönetimin seçilmesine kadar mevcut görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür. İbranın ardından eski yönetim, genel kurulun kararları doğrultusunda belirlenen işleri tamamlamak ve hesap vermekle sorumludur.

5- Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru için kimin yapması gerekir?

İlgili Kanun Maddesi: Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 34 - i

Sulh Hukuk Mahkemesine yönetici ataması için başvuruda bulunacak kişi, genellikle site sakinlerinden biri olmalıdır. Site sakinlerinden birinin, yönetim seçiminin yapılamadığı durumda mahkemeden yardım talep etmesi gerekmektedir.

6- Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmadan önce Arabulucuya gitmek gerekir mi?

İlgili Kanun Maddesi: Soru ile ilgili net bir kanun maddesi bulunmamaktadır.

Arabulucuya başvurmak, genellikle uyuşmazlıkların dış mahkeme yollarıyla çözümü için öngörülen bir adımdır. Ancak, yönetici ataması gibi acil ve önemli konularda doğrudan sulh hukuk mahkemesine başvurmak da mümkündür. Duruma göre arabulucuya gitmek veya doğrudan mahkemeye başvurmak tercih edilebilir.

7- Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapıldığında sitenin hesabından harcamalar ödenebilir mi?

İlgili Kanun Maddesi: Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 71 - Yönetici ve Denetçi Atama

Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması durumunda, genellikle mahkemenin verdiği karara kadar mevcut yönetim veya geçici yönetim tarafından site hesaplarından harcama yapılması devam edebilir. Ancak, mahkeme kararıyla atanan yeni yönetici belirlendikten sonra hesapların nasıl yönetileceği ve harcamaların nasıl yapılacağına dair yeni düzenlemeler olabilir.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 41 - e) yönetimin denetlenmesi

kanun: kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir. hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir. kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir. denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1) den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 34 - i - atanması

kanun: kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (yönetici), kurula da (yönetim kurulu) denir. anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır. yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir. kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur. sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir. yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebilir. (değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/18 md.) yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburidir. bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece, elli türk lirasından ikiyüzelli türk lirasına kadar idarî para cezası verilir.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 38 - 1.genel kural

kanun: yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. (ek fıkra: 14/11/2007-5711/19 md.) kat malikleri kurulu, ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulu kararlarının iptaline ilişkin davalar, kat maliklerini temsilen yöneticiye, toplu yapılarda ise ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulunca seçilen yöneticiye husumet yöneltilmesi suretiyle açılabilir. yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine ve ada veya toplu yapı temsilciler kuruluna duyurur. kurul kararının iptali halinde bu konudaki yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanır.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 71 - yönetici ve denetçi atama

kanun: yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, blok niteliğinde olmayan yapıların yer aldığı parseldeki kat malikleri kendilerine özgülenen ortak yer ve tesisler için, toplu yapı temsilciler kurulu ise toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar. blok yöneticisi ve denetçisi, bloktaki kat maliklerinin; blok niteliğinde olmayan yapıların ortak yer ve tesisleri için yönetici ve denetçi, bu yapılardaki kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından seçilir. toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi ise, toplu yapı temsilciler kuruluna katılan yönetici ve temsilcilerin, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun oyu ile atanır.