halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Abim aile hekimi. hastasına hakaret etmiş. Ortada whatsapp mesajları olduğu için abim mecbur kabul etti ifadesinde. Ben attım dedi mesajları. Bir de numarasını rehberden silip öyle ekran görüntüsü almış kadın. Numarası görülüyor. Yanliz beklemediğimiz bir gelişme oldu soyut iddia gerekçesiyle kapandı. Oysaki mesajlar vardı. Karar kesinleşmişken kadının canı sıkıldı herhalde ben bu mesajları kapanan dosyaya sunacağım diyor. Gözden kaçan delil var diyormuş. Tam da rahata ermişti abim bunlar çıktı. Mesajları ben de gördüm aynen hakaret etmiş bayağı. Bunlar geri açılır mı? Geri açılmasından korkar olduk. Bir de mesajlarda "senin ırzına geçerim" yazdığını söylemiş. Ben görmedim abim mi silmiş acaba telefonundan. Sanmam. Orda başka bir hekime ilgisini söylediğini, abimin kıskandığını iddia ediyor. Hatta adres değişikliği yaptığını sistemdeki adresinin güncel olmadığını olay günü tehditlerden sonra birinin eşya teslimatı bahanesiyle saatlerce adres arayışına girdiğini iddia ediyor ve kuryenin 3 saatlik whatsapp mesajlarını sunuyor.adres arayışına girmiş olabilir diyor.kurye de galiba abimin tanıdığı isim. Kadın bunları kafasından uyduruyor bence. Sonuç nolur? Abimin başı yanar mı?
H
Hukuk Asistanı

Abinizin aile hekimliği yaptığı hastasına hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava, soyut iddia gerekçesiyle kapanmış ancak kadının daha sonra mesajları delil olarak sunacağını belirtmesi üzerine dosyanın tekrar açılması gündeme gelmiştir.

İlgili kanun maddelerine baktığımızda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 234. maddesi mağdur ile şikâyetçinin haklarını düzenlemektedir. Mağdur veya şikâyetçi, soruşturma veya kovuşturma evresinde delillerin toplanmasını isteme hakkına sahiptir. Dolayısıyla, kadının sunmayı planladığı mesajları dosyaya sunarak davanın tekrar açılmasını talep etme hakkı bulunmaktadır. Yeniden inceleme yapılabilmesi için yeni delillerin bulunması ve kapanan kararın kesinleştiği tarihten üç yıl geçmemiş olması gerekmektedir (Avukatlık Kanunu madde 143).

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 25. maddesi kişilik haklarının korunması için dava açma hakkını düzenlemektedir. Eğer abinizin hakaret ettiği iddiaları doğrulanırsa, davacı kişilik haklarının korunması için dava açabilir ve maddi-manevi tazminat talebinde bulunabilir. Ancak, manevi tazminat istemi karşı tarafça kabul edilmedikçe devredilemez ve mirasçılara geçmez.

Sonuç olarak, kadının sunmayı planladığı yeni delillerin dosyaya eklenmesi durumunda davanın tekrar açılması ve abinizin hakaret ettiği iddialarının yeniden değerlendirilmesi söz konusu olabilir. Abinizin başının yanıp yanmayacağı ise, iddiaların mahkeme tarafından kabul edilmesi ve verilecek karara bağlı olacaktır. Abinizin savunma hakları doğrultusunda delilleri değerlendirmesi ve gerekli adımları atması önemlidir.İlgili kanun maddeleri: Ceza Muhakemesi Kanunu madde 234, Türk Medeni Kanunu madde 25.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde 143 - aynı eylemden dolayı yeniden inceleme

kanun: disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığına dair kararın konusuna giren eylemlerden dolayı yeniden inceleme yapılabilmesi, yeni delillerin bulunmasına ve bu kararın kesinleştiği tarihten üç yıl geçmemiş olmasına bağlıdır.

kanun türü: hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanunu

kanun maddesi: madde 33 - gizliliğin ihlali

kanun: (1) bu kanunun 4 üncü maddesindeki yükümlülüğe aykırı hareket ederek bir kişinin hukuken korunan menfaatinin zarar görmesine neden olan kişi altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 234 - mağdur ile şikâyetçinin hakları

kanun: (1) mağdur ile şikâyetçinin hakları şunlardır: a) soruşturma evresinde; 1. delillerin toplanmasını isteme, 2. soruşturmanın gizlilik ve amacını bozmamak koşuluyla cumhuriyet savcısından belge örneği isteme, 3. vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme, 4. 153 üncü maddeye uygun olmak koşuluyla vekili aracılığı ile soruşturma belgelerini ve elkonulan ve muhafazaya alınan eşyayı inceletme, 5. cumhuriyet savcısının, kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararına kanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanma. b) kovuşturma evresinde; 1. duruşmadan haberdar edilme, 2. kamu davasına katılma, 3. tutanak ve belgelerden örnek isteme, 4. tanıkların davetini isteme, 5. vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme, 6. davaya katılmış olma koşuluyla davayı sonuçlandıran kararlara karşı kanun yollarına başvurma. (2) mağdur, onsekiz yaşını doldurmamış, sağır veya dilsiz ya da meramını ifade edemeyecek derecede malûl olur ve bir vekili de bulunmazsa, istemi aranmaksızın bir vekil görevlendirilir. (3) bu haklar, suçun mağdurları ile şikâyetçiye anlatılıp açıklanır ve bu husus tutanağa yazılır. (4) soruşturma veya kovuşturma evresinde, dava nakli veya adlî tıp işlemleri nedeniyle yerleşim yeri dışında bir yere gitme zorunluluğu doğması hâlinde mağdurun yapmış olduğu konaklama, iaşe ve ulaşım giderleri, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı harcırah kanunu hükümlerine göre adalet bakanlığı bütçesinden karşılanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 25 - 2. davalar

kanun: davacı, hâkimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir. davacı bunlarla birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi ya da yayımlanması isteminde de bulunabilir. davacının, maddî ve manevî tazminat istemleri ile hukuka aykırı saldırı dolayısıyla elde edilmiş olan kazancın vekâletsiz iş görme hükümlerine göre kendisine verilmesine ilişkin istemde bulunma hakkı saklıdır. manevî tazminat istemi, karşı tarafça kabul edilmiş olmadıkça devredilemez; mirasbırakan tarafından ileri sürülmüş olmadıkça mirasçılara geçmez. davacı, kişilik haklarının korunması için kendi yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri mahkemesinde dava açabilir.