halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
memurum bir suctan dolayı ilk mahkemde durusmam oldu 1 sene önce yapılan ınceleme görev yaptıgım sürede acık cıkmıs ve dekont istemesine ragmen verilmemiş (parayı yatıranın tespiti icin banka exrası istenmiş bu exredada benim ismim baskalarının isimleri bazı yerlerdede hic isim yok para yatıran olarak ama sorumlu ben oldugum icin benim hakkımda sorusturma acılıyor görüntü belge kayıt hicbirsey yok. sorustuma acılıyor savcı iddianame düzenliyor 4483 sayılı kanuna göre validen izin alması gerekirken ( görev basında olmaması nedeniyle izin almadan sorsuturma acıyor ve iddanamede hic delil eklenmiyor ve kbul ediliyor ve avukatım olmamasına ragmen cmk da 5 yıldan fazla ceza verilemeyecgi acıkca belirtilirken 7 yıl ceza veriliyor ve sadece bana yapılıyor bu işlemler adil yargılanma yapılmamısta oluyor. 10.2023 tarihinde bölge mahkemesinde acılan bu dava daha sonuclanmadı daha ne kadar sürer sonuclanması muhtemel sonuclar nasıl cıkar
H
Hukuk Asistanı

Sorunuzla ilgili cevap verirken Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 299. ve Türk Ceza Kanunu'nun 247. ve 257. maddelerine değineceğim.

Öncelikle, sorunuzda bahsettiğiniz durumda Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 299. maddesi gereği on yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin duruşmalı inceleme yapılabilir. Ancak, duruşmada sanığın hazır bulunma hakkı ve avukatıyla temsil edilme hakkı bulunmaktadır. Sanık, tutuklu ise duruşmaya katılmak isteminde bulunamaz. Dolayısıyla, adil yargılanma hakkı çerçevesinde duruşmada hazır bulunma veya avukatını temsil ettirme hakkınız bulunmaktadır.

Türk Ceza Kanunu'nun 247. maddesinde zimmet suçu düzenlenmiştir. Kamu görevlisi tarafından görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş malın zimmetine geçirilmesi durumunda hapis cezası öngörülmektedir. Suçun işlenme şekline göre ceza artırımı veya indirimi de söz konusu olabilmektedir.

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde görevi kötüye kullanma suçu düzenlenmiştir. Görevinin gereklerine aykırı hareket ederek kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan kamu görevlisi hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, suçun unsurlarının oluşmadığı durumlarda veya görevinin gereklerine uygun davranan kamu görevlisi için ceza indirimi söz konusu olabilir.

Son olarak, adil yargılanma hakkı çerçevesinde savcının iddianamesinde delil sunması ve sanığın savunma hakkının korunması gerekmektedir. Ayrıca, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 7. maddesi gereği görevli olmayan hâkim veya mahkemece yapılan işlemler hükümsüzdür.

Dolayısıyla, yaşadığınız hukuki süreçte adil yargılanma hakkınızın korunması, savunma hakkınızın etkin bir şekilde kullanılması ve ilgili kanun maddeleri çerçevesinde suçlamaların değerlendirilmesi önemlidir. Davanın sonuçlanma süresi ve muhtemel sonuçları ise dava dosyasının ve delillerin değerlendirilmesine bağlı olarak değişebilir.

İlgili kanun maddeleri: CMK 299. - TCK 247. - TCK 257.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 299 - duruşmalı inceleme

kanun: (1) on yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlerde, yargıtay, incelemelerini uygun görmesi halinde duruşma yoluyla yapabilir. duruşma gününden sanığa, katılana, müdafi ve vekile haber verilir. sanık, duruşmada hazır bulunabileceği gibi, kendisini bir müdafi ile de temsil ettirebilir.* (2) sanık, tutuklu ise duruşmaya katılmak isteminde bulunamaz.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 247 - zimmet

kanun: (1) görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (3) zimmet suçunun, malın geçici bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmek üzere işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilebilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 257 - görevi kötüye kullanma

kanun: (1) kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) irtikap suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 7 - görevli olmayan hâkim veya mahkemenin işlemleri

kanun: (1) yenilenmesi mümkün olmayanlar dışında, görevli olmayan hâkim veya mahkemece yapılan işlemler hükümsüzdür.