halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
ailem beni evlatlıktan red etti yine de mirastan pay alabilir miyim?
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, aileniz tarafından evlatlıktan reddedilmeniz durumunda mirastan pay alma hakkınız bulunmamaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 511. maddesine göre, mirasçılıktan çıkarılan bir kimse, mirastan pay alamayacağı gibi tenkis davası da açamaz. Dolayısıyla, aileniz tarafından evlatlıktan reddedilmeniz durumunda mirasçılıktan çıkarılmış sayılırsınız ve mirastan pay alma hakkınız bulunmamaktadır.

Ancak, Türk Medeni Kanunu'nun 513. maddesine göre, mirasbırakanın hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan altsoyu, saklı payının yarısı için mirasçılıktan çıkarılabilir. Bu durumda, mirasçılıktan çıkarılanın istemi üzerine çıkarma iptal edilebilir ancak belgenin kapsadığı borç tutarı mirasçılıktan çıkarılanın miras payının yarısını aşmamalıdır.

Sonuç olarak, aileniz tarafından evlatlıktan reddedilmeniz durumunda mirastan pay alma hakkınız bulunmamaktadır. Ancak, belirli durumlarda borç ödemeden aciz belgesi bulunması halinde saklı payın yarısı için mirasçılıktan çıkarılma söz konusu olabilir.

Net Cevap: Evlatlıktan reddedilmeniz durumunda mirastan pay alma hakkınız bulunmamaktadır.

İlgili Kanun Maddeleri: TMK 511. - TMK 513. - TMK 605.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 294 - iii. itiraz ve iptal

kanun: ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve cumhuriyet savcısı sonradan evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz edebilirler. itiraz eden, kocanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür. çocuğun altsoyu da, çocuğun ölmüş ya da ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması hâlinde itiraz hakkına sahiptir. tanımanın iptaline ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 511 - ii. hükümleri

kanun: mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz. mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır. mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 605 - 1. ret hakkı

kanun: yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 513 - iv- borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarma

kanun: mirasbırakan, hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan altsoyunu, saklı payının yarısı için mirasçılıktan çıkarılabilir. ancak, bu yarıyı mirasçılıktan çıkarılanın doğmuş ve doğacak çocuklarına özgülemesi şarttır. miras açıldığı zaman borç ödemeden aciz belgesinin hükmü kalmamışsa veya belgenin kapsadığı borç tutarı mirasçılıktan çıkarılanın miras payının yarısını aşmıyorsa, mirasçılıktan çıkarılanın istemi üzerine çıkarma iptal olunur.