halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Ailem benim eve en geç 9'da gelmeme zorunluluk kılarak 19 yaşımda olmama rağmen özgürlüğümü çaldı. Bu bir suç mudur
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 109. maddesine göre, bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Bu durumda, ailenizin size belirli bir saatte eve gelme zorunluluğu getirerek özgürlüğünüzü kısıtlaması, hürriyetinizden yoksun bırakma suçunu oluşturabilir.

Ancak, Türk Ceza Kanunu'nun 109. maddesinde belirtilen suçun varlığı için cebir, tehdit veya hile kullanılması gerekmektedir. Eğer aileniz size eve belirli bir saatte gelme konusunda cebir, tehdit veya hile uygulamıyorsa, bu durumda hürriyetinizin kısıtlanması suç olarak değerlendirilmeyebilir.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 335. maddesine göre ergin olmayan çocuklar ana ve babalarının velâyeti altındadır. Ancak, 19 yaşını doldurmuş bir birey için velâyet altında olma durumu farklılık gösterebilir.

Sonuç olarak, ailenizin size belirli bir saatte eve gelme zorunluluğu getirmesinin hürriyetinizi kısıtlama suçunu oluşturup oluşturmadığı, uygulanan cebir, tehdit veya hileye bağlı olarak değerlendirilmelidir. Ancak, genel olarak 19 yaşını doldurmuş bir birey için eve belirli saatte gelme zorunluluğu getirilmesi hürriyetinizi kısıtlama suçunu oluşturmamaktadır.

Net Cevap: Ailenizin size belirli bir saatte eve gelme zorunluluğu getirmesi hürriyetinizi kısıtlama suçunu oluşturmaz.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu 109. - Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Türk Medeni Kanunu 335. - Velâyet Altında Olma Durumu.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türkiye cumhuriyeti anayasası

kanun maddesi: madde 19 - iii. kişi hürriyeti ve güvenliği

kanun: herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir. şekil ve şartları kanunda gösterilen: mahkemelerce verilmiş hürriyeti kısıtlayıcı cezaların ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi; bir mahkeme kararının veya kanunda öngörülen bir yükümlülüğün gereği olarak ilgilinin yakalanması veya tutuklanması; bir küçüğün gözetim altında ıslahı veya yetkili merci önüne çıkarılması için verilen bir kararın yerine getirilmesi; toplum için tehlike teşkil eden bir akıl hastası, uyuşturucu madde veya alkol tutkunu, bir serseri veya hastalık yayabilecek bir kişinin bir müessesede tedavi, eğitim veya ıslahı için kanunda belirtilen esaslara uygun olarak alınan tedbirin yerine getirilmesi; usulüne aykırı şekilde ülkeye girmek isteyen veya giren, ya da hakkında sınır dışı etme yahut geri verme kararı verilen bir kişinin yakalanması veya tutuklanması; halleri dışında kimse hürriyetinden yoksun bırakılamaz. suçluluğu hakkında kuvvetli belirti bulunan kişiler, ancak kaçmalarını, delillerin yokedilmesini veya değiştirilmesini önlemek maksadıyla veya bunlar gibi tutuklamayı zorunlu kılan ve kanunda gösterilen diğer hallerde hâkim kararıyla tutuklanabilir. hâkim kararı olmadan yakalama, ancak suçüstü halinde veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yapılabilir; bunun şartlarını kanun gösterir. yakalanan veya tutuklanan kişilere, yakalama veya tutuklama sebepleri ve haklarındaki iddialar herhalde yazılı ve bunun hemen mümkün olmaması halinde sözlü olarak derhal, toplu suçlarda en geç hâkim huzuruna çıkarılıncaya kadar bildirilir. yakalanan veya tutuklanan kişi, tutulma yerine en yakın mahkemeye gönderilmesi için gerekli süre hariç en geç kırksekiz saat ve toplu olarak işlenen suçlarda en çok dört gün içinde hâkim önüne çıkarılır. kimse, bu süreler geçtikten sonra hâkim kararı olmaksızın hürriyetinden yoksun bırakılamaz. bu süreler olağanüstü hal ve savaş hallerinde uzatılabilir. kişinin yakalandığı veya tutuklandığı, yakınlarına derhal bildirilir. tutuklanan kişilerin, makul süre içinde yargılanmayı ve soruşturma veya kovuşturma sırasında serbest bırakılmayı isteme hakları vardır. serbest bırakılma ilgilinin yargılama süresince duruşmada hazır bulunmasını veya hükmün yerine getirilmesini sağlamak için bir güvenceye bağlanabilir. her ne sebeple olursa olsun, hürriyeti kısıtlanan kişi, kısa sürede durumu hakkında karar verilmesini ve bu kısıtlamanın kanuna aykırılığı halinde hemen serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yetkili bir yargı merciine başvurma hakkına sahiptir. bu esaslar dışında bir işleme tâbi tutulan kişilerin uğradıkları zarar, tazminat hukukunun genel prensiplerine göre, devletçe ödenir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 234 - çocuğun kaçırılması ve alıkonulması

kanun: (1) velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) fiil cebir veya tehdit kullanılarak işlenmiş ya da çocuk henüz oniki yaşını bitirmemiş ise ceza bir katı oranında artırılır. (3) kanunî temsilcisinin bilgisi veya rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin yanında tutan kişi, şikâyet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 109 - kişiyi hürriyetinden yoksun kılma

kanun: (1) bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (2) kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (3) bu suçun; a) silahla, b) birden fazla kişi tarafından birlikte, c) kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, d) kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, e) üstsoy, altsoy veya eşe ya da boşandığı eşe karşı, f) çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır. (4) bu suçun mağdurun ekonomik bakımdan önemli bir kaybına neden olması halinde, ayrıca bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (5) suçun cinsel amaçla işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarı oranında artırılır. (6) bu suçun işlenmesi amacıyla veya sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 335 - i. koşullar

kanun: ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velâyeti altındadır. yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz. hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velâyeti altında kalırlar.