İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 436 - i. genel olarak
kanun: koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere, hukuk usulü muhakemeleri kanununa tâbidir: 1. karar verilirken ilgilinin bunun sebepleri hakkında bilgilendirilmesi ve karara karşı denetim makamına itiraz edebileceğine yazılı olarak dikkatinin çekilmesi zorunludur. 2. bir kuruma yerleştirilen kişiye, alıkonulma kararına veya kurumdan çıkarılma isteminin reddine karşı en geç on gün içinde denetim makamına itiraz edebileceği derhal yazılı olarak bildirilir. 3. mahkeme kararını gerektiren her istem, gecikmeksizin yetkili hâkime ulaştırılır. 4. yerleştirme kararı veren vesayet makamı veya hâkim durumun özelliklerine göre bu istemin görüşülmesini erteleyebilir. 5. akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalığı olanlar hakkında, ancak resmî sağlık kurulu raporu alındıktan sonra karar verilebilir. vesayet makamının daha önceden bilirkişiye başvurmuş olması hâlinde denetim makamı bundan vazgeçebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 432 - a. koşulları
kanun: akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilir veya alıkonulabilir. görevlerini yaparlarken bu sebeplerden birinin varlığını öğrenen kamu görevlileri, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar. bu konuda kişinin çevresine getirdiği külfet de göz önünde tutulur. ilgili kişi durumu elverir elvermez kurumdan çıkarılır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 429 - b. yasal danışmanlık
kanun: kısıtlanması için yeterli sebep bulunmamakla beraber korunması bakımından fiil ehliyetinin sınırlanması gerekli görülen ergin bir kişiye aşağıdaki işlerde görüşü alınmak üzere bir yasal danışman atanır: 1. dava açma ve sulh olma, 2. taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir aynî hak kurulması, 3. kıymetli evrakın alımı, satımı ve rehnedilmesi, 4. olağan yönetim sınırları dışında kalan yapı işleri, 5. ödünç verme ve alma, 6. ana parayı alma, 7. bağışlama, 8. kambiyo taahhüdü altına girme, 9. kefil olma. aynı koşullar altında bir kimsenin malvarlığını yönetme yetkisi, gelirlerinde dilediği gibi tasarruf hakkı saklı kalmak üzere kaldırılabilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 408 - iv. istek üzerine
kanun: yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir.