İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk ticaret kanunu
kanun maddesi: madde 557 - iii - teselsül ve başvuru
kanun: (1) birden çok kişinin aynı zararı tazminle yükümlü olmaları hâlinde, bunlardan her biri, kusuruna ve durumun gereklerine göre, zarar şahsen kendisine yükletilebildiği ölçüde, bu zarardan diğerleriyle birlikte müteselsilen sorumlu olur. (2) davacı birden çok sorumlu kişiyi zararın tamamı için birlikte dava edebilir ve hâkimin aynı davada her bir davalının tazminat borcunu belirlemesini isteyebilir. (3) birden çok sorumlu arasındaki başvuru, durumun bütün gerekleri dikkate alınarak hâkim tarafından belirlenir.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 58 - 3. kişilik hakkının zedelenmesi
kanun: kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir. hâkim, bu tazminatın ödenmesi yerine, diğer bir giderim biçimi kararlaştırabilir veya bu tazminata ekleyebilir; özellikle saldırıyı kınayan bir karar verebilir ve bu kararın yayımlanmasına hükmedebilir.
kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu
kanun maddesi: madde 399 - tazminat
kanun: (1) lehine ihtiyati tedbir kararı verilen taraf, ihtiyati tedbir talebinde bulunduğu anda haksız olduğu anlaşılır yahut tedbir kararı kendiliğinden kalkar ya da itiraz üzerine kaldırılır ise haksız ihtiyati tedbir nedeniyle uğranılan zararı tazminle yükümlüdür. (2) haksız ihtiyati tedbirden kaynaklanan tazminat davası, esas hakkındaki davanın karara bağlandığı mahkemede açılır. (3) tazminat davası açma hakkı, hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren, bir yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu
kanun maddesi: madde 47 - davaların açılacağı mahkeme
kanun: (1) (değişik: 1/4/2015-6644/3 md.) devlet aleyhine açılan tazminat davası, ilk derece ve bölge adliye mahkemesi hâkimlerinin fiil ve kararlarından dolayı, yargıtay ilgili hukuk dairesinde; yargıtay başkan ve üyeleri ile kanunen onlarla aynı konumda olanların fiil ve kararlarından dolayı yargıtay dördüncü hukuk dairesinde ilk derece mahkemesi sıfatıyla görülür. dava, bu dairenin başkan ve üyelerinin fiil ve kararlarından dolayı ise yargılama yargıtay üçüncü hukuk dairesinde yapılır. verilen kararların temyiz incelemesi hukuk genel kurulunca yapılır. temyiz incelemesine, kararı veren başkan ile üyeler katılamaz. (2) devletin sorumlu hâkime karşı açacağı rücu davası, tazminat davasını karara bağlamış olan mahkemede görülür.