halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
aldatma olayında hem aldatana hemde 3 şahsa ayrı ayrı dava acılabilinir mi tazminat lar ayrı ayrı verilir mi yoksa birinden kazandıgın zaman diger dava boşa mı acmış olrsun
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun 36. maddesi ve Türk Medeni Kanunu'nun 150. ve 297. maddeleri aldatma durumunda dava açma ve tazminat talebi konusunda önemli hükümler içermektedir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 36. maddesine göre, bir tarafın diğerini aldatması sonucu yapılan bir sözleşme geçersiz olabilir. Eğer üçüncü bir kişinin aldatması sonucu bir sözleşme yapılırsa ve karşı taraf bu durumu bilir veya bilmesi gereken bir durum söz konusuysa, sözleşme geçersiz olabilir. Dolayısıyla, aldatma durumunda sözleşmeyle bağlı olup olunmayacağı bu maddeye göre değerlendirilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 150. maddesine göre, eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir. Eşinin namus ve onuru hakkında doğrudan doğruya onun tarafından veya onun bilgisi altında bir başkası tarafından aldatılarak evlenmeye razı olmuşsa veya sağlığı için ağır tehlike oluşturan bir hastalık kendisinden gizlenmişse evlilik iptal edilebilir. Bu durumda, aldatma sonucu evlenen tarafın dava hakkı bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 297. maddesine göre, tanıyan yanılma, aldatma veya korkutma sebepleriyle tanımanın iptalini dava edebilir. Bu durumda, tanıyan kişi tanıma sırasında aldatılmışsa veya yanıltılmışsa iptal davası açabilir. Ancak, bu durum genellikle anaya ve çocuğa karşı açılan bir davadır.

Sonuç olarak, aldatma durumunda hem aldatana hem de üçüncü şahsa karşı ayrı ayrı dava açabilirsiniz. Aldatma sonucu maddi veya manevi zarar gördüğünüz takdirde, kusurlu olan tarafa karşı uygun bir tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Her iki durumda da, kazanılan dava diğerini etkilemez. Yargıtay'ın verdiği kararlar doğrultusunda her dava ayrı ayrı değerlendirilir ve kazanılan dava diğerini etkilemez.

İlgili kanun maddeleri: TBK 36. , TMK 150. , TMK 297.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 36 - ii. aldatma

kanun: taraflardan biri, diğerinin aldatması sonucu bir sözleşme yapmışsa, yanılması esaslı olmasa bile, sözleşmeyle bağlı değildir. üçüncü bir kişinin aldatması sonucu bir sözleşme yapan taraf, sözleşmenin yapıldığı sırada karşı tarafın aldatmayı bilmesi veya bilecek durumda olması hâlinde, sözleşmeyle bağlı değildir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 150 - 3. aldatma

kanun: aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir: 1. eşinin namus ve onuru hakkında doğrudan doğruya onun tarafından veya onun bilgisi altında bir başkası tarafından aldatılarak evlenmeye razı olmuşsa, 2. davacının veya altsoyunun sağlığı için ağır tehlike oluşturan bir hastalık kendisinden gizlenmişse.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 297 - 1. tanıyanın dava hakkı

kanun: tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir. iptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 174 - 1. maddî ve manevî tazminat

kanun: mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.