halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Allaha inanmamak suç mu?
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'na göre, "Allaha inanmamak" suç değildir. Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, inanç, düşünce ve kanaat hürriyeti koruma altındadır ve kimseye inançları konusunda zorlama yapılamaz.

Türk Ceza Kanunu'nun 115. maddesine göre, bir kimseyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlamak suçtur. Ancak, bu madde inanmayan veya farklı inançlara sahip olan kişilere karşı değil, inançlarına zorlama yapıldığında geçerlidir.

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun 4. maddesine göre, ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz. Dolayısıyla, "Allaha inanmamak" gibi bir durumun suç olup olmadığını bilmemek mazeret olarak kabul edilmez.

Sonuç olarak, "Allaha inanmamak" suç değildir ve bireylerin inançları konusunda özgürce düşünme ve inanma hakkı vardır. Türk Ceza Kanunu'nda bu konuda bir suç tanımı bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, "Allaha inanmamak suç mu?" sorusuyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu'nda ilgili bir suç tanımı bulunmamaktadır.

Net Cevap: Allaha inanmamak suç değildir.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu Madde 115 - İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, Türk Ceza Kanunu Madde 4 - Kanunun bağlayıcılığı.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 115 - inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme

kanun: (1) cebir veya tehdit kullanarak, bir kimseyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlayan ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan meneden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin veya dini ibadet veya ayinlerin bireysel ya da toplu olarak yapılmasının, cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenmesi hâlinde, fail hakkında birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur. (3) cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale eden veya bunları değiştirmeye zorlayan kişiye birinci fıkra hükmüne göre ceza verilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 271 - suç uydurma

kanun: (1) işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 4 - kanunun bağlayıcılığı

kanun: (1) ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz. (2) ancak sakınamayacağı bir hata nedeniyle kanunu bilmediği için meşru sanarak bir suç işleyen kimse cezaen sorumlu olmaz.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 270 - suç üstlenme

kanun: (1) yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir. bu suçun üstsoy, altsoy, eş veya kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi halinde; verilecek cezanın dörtte üçü indirilebileceği gibi tamamen de kaldırılabilir.