İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: milletlerarasi özel hukuk ve usul hukuku hakkinda kanunu
kanun maddesi: madde 14 - boşanma ve ayrilik
kanun: (1) boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde türk hukuku uygulanır. (2) boşanmış eşler arasındaki nafaka talepleri hakkında birinci fıkra hükmü uygulanır. bu hüküm ayrılık ve evlenmenin butlanı hâlinde de geçerlidir. (3) boşanmada velâyet ve velâyete ilişkin sorunlar da birinci fıkra hükmüne tâbidir. (4) geçici tedbir taleplerine türk hukuku uygulanır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 168 - ii. yetki
kanun: boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 167 - i. konusu
kanun: boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 184 - d. boşanmada yargılama usulü
kanun: boşanmada yargılama, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere hukuk usulü muhakemeleri kanununa tâbidir: 1. hâkim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe, bunları ispatlanmış sayamaz. 2. hâkim, bu olgular hakkında gerek re’sen, gerek istem üzerine taraflara yemin öneremez. 3. tarafların bu konudaki her türlü ikrarları hâkimi bağlamaz. 4. hâkim, kanıtları serbestçe takdir eder. 5. boşanma veya ayrılığın fer’î sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. 6. hâkim, taraflardan birinin istemi üzerine duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilir.