İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 286 - i. dava hakkı
kanun: koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. bu dava ana ve çocuğa karşı açılır. çocuk da dava hakkına sahiptir. bu dava ana ve kocaya karşı açılır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 303 - iii. hak düşürücü süreler
kanun: babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. ananın dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer. (iptal ikinci fıkra: anayasa mahkemesi’nin 27/10/2011 tarihli ve e.: 2010/71, k.: 2011/143 sayılı kararı ile.) (*) çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar. bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir. (**) _______________________ (*) bu karar resmi gazete’de yayımlandığı 7/2/2012 tarihinden başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmiştir. (**) bu fıkra; anayasa mahkemesi’nin 15/3/2012 tarihli ve e.: 2011/116, k.: 2012/39 sayılı kararı ile “çocuk” yönünden iptal edilmiş olup, kararın resmi gazete’de yayımlandığı 21/7/2012 tarihinden başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesi hüküm altına alınmıştır.
kanun türü: türk ceza kanunu
kanun maddesi: madde 97 - terk
kanun: (1) yaşı veya hastalığı dolayısıyla kendini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimseyi kendi haline terk eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) terk dolayısıyla mağdur bir hastalığa yakalanmış, yaralanmış veya ölmüşse, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezaya hükmolunur.
kanun türü: türk ceza kanunu
kanun maddesi: madde 234 - çocuğun kaçırılması ve alıkonulması
kanun: (1) velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) fiil cebir veya tehdit kullanılarak işlenmiş ya da çocuk henüz oniki yaşını bitirmemiş ise ceza bir katı oranında artırılır. (3) kanunî temsilcisinin bilgisi veya rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin yanında tutan kişi, şikâyet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.