halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Park halindeki aracımın yanına yaklaşıp yumruk atarak aynasını kırdılar. Kıran şahıslar ehliyetsiz ve motorluydu yaşlarında 16-17 olaya şahit olanda bir polis memuru var ve şahitlik edeceğini söylüyor. Şahısların ailelerini ulaştım ailelerden biri hasarı karşılamayacağını söylüyor bu durumda ne yapabilirim?
H
Hukuk Asistanı

Bu durumda, park halindeki aracınıza zarar veren şahısların ehliyetsiz ve motorlu olmaları ve olaya şahit olan bir polis memurunun bulunması durumu önemlidir. Zarar veren şahısların ailelerinden birinin hasarı karşılamayacağını söylemesi durumunda yapabileceğiniz adımlar bulunmaktadır.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 96. ve 97. maddelerine göre, zarar görenlerin tazminat talepleri sigorta tutarından fazla ise sigortacıya karşı tazminat talebi yapabilirsiniz. Ayrıca, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava açmadan önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Sigorta kuruluşunun başvuruya cevap vermemesi veya verilen cevabın talebinizi karşılamaması durumunda dava açabilirsiniz.

Ayrıca, Karayolları Trafik Kanunu'nun 104. maddesine göre, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar araçların sebep olduğu zararlardan sorumlu tutulmaktadır. Dolayısıyla, zarar veren şahısların ailelerinden birinin hasarı karşılamayacağını söylemesi durumunda, zararınızın tazmin edilmesi için zarar verenlerin mesleki faaliyetlerinden kaynaklanan sorumluluklarını da değerlendirebilirsiniz.

Sonuç olarak, zarar veren şahısların ailelerinden biri hasarı karşılamayacağını söylese bile, zararınızın tazmin edilmesi için sigorta şirketiyle iletişime geçebilir, zarar verenlerin mesleki faaliyetlerinden kaynaklanan sorumluluklarını değerlendirebilir ve gerekirse hukuki yollara başvurabilirsiniz. Ayrıca, olaya şahit olan polis memurunun da şahitliği durumu lehinize kullanabilirsiniz.

Net Cevap: Zarar veren şahısların ailelerinden biri hasarı karşılamayacağını söylese bile, zararınızın tazmin edilmesi için sigorta şirketiyle iletişime geçebilir, zarar verenlerin mesleki faaliyetlerinden kaynaklanan sorumluluklarını değerlendirebilir ve gerekirse hukuki yollara başvurabilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: Karayolları Trafik Kanunu Madde 96, Madde 97, Madde 104.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 104 - motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar

kanun: motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan teşebbüslerin sahibi, gözetim, onarım, bakım, alım - satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla kendisine bırakılan bir motorlu aracın sebep olduğu zararlardan dolayı; işleten gibi sorumlu tutulur. aracın işleteni ve araç için zorunlu mali sorumluluk sigortası yapan sigortacısı bu zararlardan sorumlu değildir. yukarıda yazılı teşebbüs sahipleri kendilerine bırakılan motorlu araçların tümünü kapsamak üzere esasları hazine müsteşarlığının bağlı bulunduğu bakanlıkça tespit edilecek bir zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmaya ve denetimlerde bu sigortanın yapıldığını belgelemeye mecburdurlar. işletenin sorumluluk sigortasına ilişkin hükümler, burada da uygulanır. motorlu araçları mesleki veya ticari amaçlar için elinde bulunduran teşebbüs sahipleri bu araçların yönetmelikte gösterilecek biçimde bir defterini tutmakla yükümlüdürler. bu madde hükümlerine uymayan teşebbüs sahipleri, 108 000 000 lira hafif para cezası ile cezalandırılırlar. ikinci fıkrada sözü edilen sigortayı yaptırmayan teşebbüs sahiplerinin bu işyerleri, mahallin en büyük mülki amirince 15 güne kadar faaliyetten men edilir.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 96 - zarar görenlerin çokluğu

kanun: zarar görenlerin tazminat alacakları, sigorta sözleşmesinde öngörülen sigorta tutarından fazla ise zarar görenlerden her birinin sigortacıya karşı yöneltebileceği tazminat talebi, sigorta tutarının tazminat alacakları toplamına olan oranına göre indirime tabi tutulur. başka tazminat taleplerinin bulunduğunu bilmeksizin zarar görenlerin birine veya birkaçına kendilerine düşecek olandan daha fazla ödemede bulunan iyiniyetli sigortacı, yaptığı ödeme çerçevesinde, diğer zarar görenlere karşı da borcundan kurtulmuş sayılır.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 97 - doğrudan doğruya talep ve dava hakkı

kanun: zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 116 - tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi

kanun: trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park etmiş araçlara veya trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, karayolları ağırlık kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin ikazına rağmen tartı sistemine girmeden seyrine devam eden ve sürücüsü tespit edilemeyen araçlara tescil plakalarına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir. para cezasının ödenmesi gerektiği hallerde trafik kaydında araç sahibi olarak görülen kişiye cezayı ödemesi için posta yoluyla tebligat yapılır, bu şekilde tebliğ edilemeyen tutanaklar ilgili tahsil dairesinin ilân asmaya mahsus yerinde liste halinde ilân edilir, ilân tarihini takip eden otuzuncu gün tebligat yapılmış sayılır ve bu cezalar 114 ve 115 inci maddelerde belirtilen şekilde takip ve tahsil olunur. (...) (...) (...) (...)