halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
babam öldü babamın mirasçılık belgesini noterden çıkarttırdım tapuya gittim babamın adına bir yer görünmüyor büyükbabam önce büyükbabamdan sonra benim babam en sonda babaannem öldü , babaannemin adına tapuda kayıtlı 2 tane ayrı ayrı parsel var kayıtlı intikal edilmemiş biz bunları intikal ettirmek istiyoruz yalnız diğer mirasçılarla anlaşamıyoruz tapuya gelmiyorlar mirasıda paylaşmıyor babannemin mirasçılık belgesini nereden alabilirim ne yapmam lazım almak için bide babam ölmeden önce 2 katlı ev iş yeri yaptırdı babasının arsasının üzerine onu babamın yaptırdığına dair belgeleri nereden bulabilirim ev ruhsatsız görünüyor
H
Hukuk Asistanı

Babanızın vefat etmesi üzerine mirasçılık belgesini noterden çıkarttırdınız ve tapuda babanıza ait bir mal varlığı görünmüyor. Ancak, büyükbabanızdan sonra sırasıyla babanız, babaanneniz ve şimdi de babaannenizin adına kayıtlı 2 ayrı parsel bulunmaktadır. Bu parsellerin intikal edilmemiş olması durumunda mirasçılar arasında anlaşmazlık yaşanmaktadır ve diğer mirasçılar tapuya gelmemekte ve mirası paylaşmamaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 523. maddesi gereği, önmirasçıya geçen mirasın sulh mahkemesince defteri tutulur ve mirasın önmirasçıya teslimi onun güvence göstermesine bağlıdır. Bu durumda, babaannenizin mirasçılık belgesini almak için sulh hakimliğine başvurmanız gerekmektedir. Sulh hakimi, mirasın korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak için gerekli önlemleri alacaktır.

Ayrıca, babaannenizin adına kayıtlı olan ve intikal edilmemiş olan parsellerin tapuda işleme konulması ve mirasçılar arasında paylaşılması için sulh hakimine başvurabilirsiniz. Mirasın resmen yönetimine karar verilmesi ve mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğu durumlarda sulh hakimi gerekli önlemleri alacaktır.

Babanızın ölmeden önce inşa ettirdiği 2 katlı ev ve iş yerine dair belgeleri bulmak için ilgili belediye veya tapu müdürlüğüne başvurabilirsiniz. İnşa edilen bina ruhsatsız görünüyorsa, belediyeden ruhsat durumunu sorgulayabilir ve gerekli belgeleri temin edebilirsiniz.

Sonuç olarak, babaannenizin mirasçılık belgesini almak ve mirasın paylaşımı için sulh hakimine başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca, babanızın inşa ettirdiği ev ve iş yerine dair belgeleri ilgili kurumlardan temin ederek ruhsat durumunu kontrol edebilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: TMK 523. - Önmirasçıya geçen mirasın sulh mahkemesince defteri tutulur. TMK 553. - Mirasbırakan taahhüt etmiş olmadıkça, terekeye dahil malların, vasiyeti yerine getirme görevlisi tarafından devri veya bunlar üzerinde sınırlı aynî haklar kurulması, sulh hâkiminin yetki vermesine bağlıdır.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 394 - 1. malikin ölümü hâlinde

kanun: malikin ölümünden sonra aile yurdunun devam edebilmesi, taşınmazın mirasçılara yurt olarak geçmesine ilişkin bir ölüme bağlı tasarrufun yapılmış olmasına bağlıdır. böyle bir tasarruf yoksa, malik ölünce tapu kütüğündeki yurda ilişkin şerh silinir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 589 - a. genel olarak

kanun: mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re’sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır. bu önlemler, özellikle kanunda belirtilen hâllerde terekede bulunan mal ve hakların yazımına, terekenin mühürlenmesine, terekenin resmen yönetilmesine ve vasiyetnamelerin açılmasına ilişkindir. önlemlerle ilgili giderler, ileride terekeden alınmak üzere, başvuran kişi tarafından; önleme hâkimin re’sen karar verdiği hâllerde devlet tarafından karşılanır. mirasbırakan, yerleşim yerinden başka bir yerde ölmüş ise, o yerin sulh hâkimi bu ölümü yerleşim yeri sulh hâkimine gecikmeksizin bildirir ve mirasbırakanın ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri alarak bununla ilgili dosyayı ve varsa vasiyetnameyi yerleşim yeri sulh hâkimine gönderir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 523 - iii. güvence

kanun: önmirasçıya geçen mirasın sulh mahkemesince defteri tutulur. mirasbırakan açıkça bağışık tutmadıkça, mirasın önmirasçıya teslimi onun güvence göstermesine bağlıdır. taşınmazlarda bu güvence, yeterli görüldüğü takdirde mirası geçirme yükümlülüğünün tapu kütüğüne şerh verilmesiyle de sağlanabilir. önmirasçı güvence göstermez veya artmirasçının beklenen haklarını tehlikeye düşürürse, mirasın resmen yönetimine karar verilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 553 - ii. tereke malları üzerinde tasarruf

kanun: mirasbırakan taahhüt etmiş olmadıkça, terekeye dahil malların, vasiyeti yerine getirme görevlisi tarafından devri veya bunlar üzerinde sınırlı aynî haklar kurulması, sulh hâkiminin yetki vermesine bağlıdır. hâkim, olanak bulunduğu takdirde mirasçıları dinledikten sonra karar verir. olağan giderleri karşılayacak ölçüdeki tasarruflar için yetki almaya gerek yoktur.