halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
babamdan ev kaldı annemle ikimizin üzerine şimdi annem başkasıyla evlendi o eşide öldü bizim evi ölen eşinin çocukları mirasa girermi teşekkürler.
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, babanızdan size kalan ev ile ilgili durum şu şekildedir:

Türk Medeni Kanunu'nun 496. maddesine göre, mirasbırakanın altsoyu bulunmuyorsa mirasçıları ana ve babasıdır. Dolayısıyla, babanızdan size kalan evde anneniz mirasçı konumundadır. Mirasbırakanın ölümünden sonra anneniz evin mirasçısı olarak hak sahibi olmuştur.

Ancak, anneniz daha sonra başka biriyle evlendi ve bu eş de vefat ettiğinde, bu durumda eşin mirasçıları da devreye girebilir. Türk Medeni Kanunu'nun 240. maddesine göre, eşin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı talep edebilir. Dolayısıyla, eşinizin vefatından sonra, ev eşyası veya birlikte yaşadığınız konut üzerinde hak talebinde bulunabilirsiniz.

Sonuç olarak, babanızdan size kalan evde anneniz mirasçı konumundadır. Ancak, annenizin başka biriyle evlenmesi ve eşinin vefatı durumunda, eşin mirasçıları da hak talebinde bulunabilir. Bu durumda, evin mirasçıları belirlenirken ilgili kanun maddeleri ve mirasçılık hükümleri dikkate alınacaktır.

Net Cevap: Eşinizin vefatından sonra, ev eşyası veya birlikte yaşadığınız konut üzerinde hak talebinde bulunabilirsiniz. Ancak, bu durumda eşinizin vefat eden eşinin çocukları da mirasa dahil olabilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 496. - TMK 240.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 496 - ii. ana ve baba

kanun: altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 240 - 2. aile konutu ve ev eşyası

kanun: sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklenmek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir; mal rejimi sözleşmesiyle kabul edilen başka düzenlemeler saklıdır. sağ kalan eş, aynı koşullar altında ev eşyası üzerinde kendisine mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eşin veya ölen eşin yasal mirasçılarının istemiyle intifa veya oturma hakkı yerine, konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir. sağ kalan eş, mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek veya sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde bu hakları kullanamaz. tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hukuku hükümleri saklıdır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 394 - 1. malikin ölümü hâlinde

kanun: malikin ölümünden sonra aile yurdunun devam edebilmesi, taşınmazın mirasçılara yurt olarak geçmesine ilişkin bir ölüme bağlı tasarrufun yapılmış olmasına bağlıdır. böyle bir tasarruf yoksa, malik ölünce tapu kütüğündeki yurda ilişkin şerh silinir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 652 - d. aile konutu ve ev eşyasının sağ kalan eşe özgülenmesi

kanun: eşlerden birinin  ölümü hâlinde tereke malları arasımda ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eşin veya mirasbırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir. mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek ve sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde, sağ kalan eş bu hakları kullanamaz. tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hukuku hükümleri saklıdır.