halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Hocam merhaba bi sorum olacaktı benim babam alzaymır hastası iki kardeşiz iki mirasçı ve babam alzaymır oldugu için cogu zaman gidip millete mal’larını satmaktak korkuyoruz eşim ve kız kardesim ona bakmakta şimdi babam alzaymır oldugu için ondan kalan mirası o hayata iken nasıl alabiliriz kardesimlen ilginiz için teşşekür ederim .
H
Hukuk Asistanı

Babanızın Alzheimer hastalığı nedeniyle mal varlığını satma konusunda endişeleriniz olduğunu ve babanızdan kalan mirası nasıl alabileceğinizi sormaktasınız. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri bu durumu ele almaktadır.

Öncelikle, Türk Medeni Kanunu'nun 513. maddesine göre, borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarılma durumu söz konusu olabilir. Babanızın borç ödemeden aciz olduğuna dair belgeler varsa ve bu durum mirasçılık hakkını etkiliyorsa, bu durum dikkate alınabilir. Ancak, mirasçılıktan çıkarılma durumunda, miras payının yarısının doğmuş ve doğacak çocuklarına özgülenmesi şarttır.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 572. maddesine göre, mirasbırakanın sağlığında bütün malvarlığını miras sözleşmesiyle atadığı mirasçıya devretmesi durumunda, mirasçı resmî defter düzenlenmesini isteyebilir. Dolayısıyla, babanızın mal varlığını miras sözleşmesiyle size veya kardeşinize devretmişse, bu durum resmi defter düzenlenmesi için bir hak sağlayabilir.

Babanızın Alzheimer hastalığı nedeniyle mal varlığını satma konusunda endişeleriniz varsa, Türk Medeni Kanunu'nun 523. ve 522. maddeleri de önemlidir. Özellikle, mirasın önmirasçıya teslimi genellikle önmirasçının güvence göstermesine bağlıdır. Bu durumda, babanızın mal varlığının mirasçılara devri konusunda güvence sağlanması gerekebilir.

Sonuç olarak, babanızın Alzheimer hastalığı nedeniyle mal varlığını satma konusundaki endişeleriniz ve mirasın nasıl alınacağı konusunda Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hareket etmeniz önemlidir. Babanızın mal varlığına ilişkin durumu ve miras sözleşmesi gibi belgelerin incelenmesi ve gerekirse bir avukattan destek almanız faydalı olacaktır.

Net Cevap: Babanızın Alzheimer hastalığı nedeniyle mal varlığını satma konusundaki endişeleriniz varsa, mirasın nasıl alınacağı konusunda Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hareket etmeniz önemlidir. Mirasın önmirasçıya teslimi genellikle önmirasçının güvence göstermesine bağlıdır.

İlgili kanun maddeleri: TMK 513. - TMK 572. - TMK 523. - TMK 522.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 513 - iv- borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarma

kanun: mirasbırakan, hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan altsoyunu, saklı payının yarısı için mirasçılıktan çıkarılabilir. ancak, bu yarıyı mirasçılıktan çıkarılanın doğmuş ve doğacak çocuklarına özgülemesi şarttır. miras açıldığı zaman borç ödemeden aciz belgesinin hükmü kalmamışsa veya belgenin kapsadığı borç tutarı mirasçılıktan çıkarılanın miras payının yarısını aşmıyorsa, mirasçılıktan çıkarılanın istemi üzerine çıkarma iptal olunur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 572 - a. mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi durumunda

kanun: mirasbırakan, sağlığında bütün malvarlığını miras sözleşmesiyle atadığı mirasçıya devretmişse, bu mirasçı resmî defter düzenlenmesini isteyebilir. mirasbırakan, malvarlığının tamamını devretmemişse veya tamamını devrettikten sonra yeni mallar edinmişse; miras sözleşmesi, aksine bir kural içermedikçe yalnız sağlıkta devredilmiş olan malları kapsar. mirasbırakanın sağlığında malvarlığını devretmesi hâlinde, miras sözleşmesinde başka türlü bir kural yoksa, miras sözleşmesinden doğan hak ve borçlar atanmış mirasçısının mirasçılarına geçer.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 523 - iii. güvence

kanun: önmirasçıya geçen mirasın sulh mahkemesince defteri tutulur. mirasbırakan açıkça bağışık tutmadıkça, mirasın önmirasçıya teslimi onun güvence göstermesine bağlıdır. taşınmazlarda bu güvence, yeterli görüldüğü takdirde mirası geçirme yükümlülüğünün tapu kütüğüne şerh verilmesiyle de sağlanabilir. önmirasçı güvence göstermez veya artmirasçının beklenen haklarını tehlikeye düşürürse, mirasın resmen yönetimine karar verilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 522 - ii. artmirasçıya geçiş

kanun: tasarrufta geçiş anı belirtilmemişse miras, önmirasçının ölümüyle artmirasçıya geçer. tasarrufta geçiş anı gösterilmiş olup önmirasçının ölümünde bu an henüz gelmemişse miras, güvence göstermeleri koşuluyla önmirasçının mirasçılarına teslim edilir. mirasın artmirasçıya geçmesine herhangi bir sebeple olanak kalmadığı anda miras, önmirasçıya; önmirasçı ölmüşse onun mirasçılarına kesin olarak kalır.