İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 40 - 2. cinsiyet değişikliğinde
kanun: cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. ancak, iznin verilebilmesi için, istem sahibinin onsekiz yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması; ayrıca transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu (…)(*) bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmî sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır.(*) verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbî yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmî sağlık kurulu raporuyla doğrulanması hâlinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir. _______________________________ (*) 20/3/2018 tarihli ve 30366 sayılı resmî gazete’de yayımlanan anayasa mahkemesinin 29/11/2017 tarihli ve e.: 2017/130, k.: 2017/165 sayılı kararı ile,bu maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “…ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu…” ibaresi iptal edilmiştir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 27 - 2. adın değiştirilmesi
kanun: adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. ad değişmekle kişisel durum değişmez. adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 46 - iv. değişikliklerin kütüğe geçirilmesi
kanun: tescile esas olan bir bildirimin doğru olmadığının tespit edilmesi veya kime ait olduğu bilinmeyen cesedin kimliğinin belli olması ya da gaiplik kararının kaldırılması sebepleriyle zorunlu olan değişiklikler, ilgilinin kütükteki kaydının düşünceler sütununa yazılarak yapılır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 1027 - iii. düzeltme
kanun: ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik uyarınca re’sen düzeltir. (*) ___________________________________ (*) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı khk’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzük kuralları” ibaresi “cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik” şeklinde değiştirilmiştir.