halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhabalar. Babamla 7 yildir gorusmuyorum, annemle de 4 senedir filan ayrilar. Kendisinin uzerimde hicbir emegi yok. Su an anca kendime yeni bir hayat kurabildim ve bunun bozulmasini istemiyorum. Ilerde olurse vs. onun borcuyle harciyla ugrasmak istemiyorum. Ogrendigim kadariyla onu yasal olarak reddetmem mumkun degilmis ama reddi miras gibi secenekler var. Bu konuda ne yapabilirim?
H
Hukuk Asistanı

Babanızla olan ilişkinizin zayıf olması ve üzerinizde emeği olmaması durumunda, ileride babanızdan miras kalan borç ve yükümlülüklerle uğraşmak istememeniz anlaşılabilir bir durumdur. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri bu konuda size bazı seçenekler sunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 605. maddesine göre, yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ancak, mirasbırakanın ölüm tarihinde borçlarını ödeyemeyecek durumda (aczi) olduğu açıkça belli veya resmen tespit edilmişse, miras reddedilmiş sayılır. Dolayısıyla, babanızdan miras kalan borç ve yükümlülükleri kabul etmek zorunda değilsiniz.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 617. maddesine göre, malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, mirası reddetmesi durumunda alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflas idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler. Bu durumda, reddin iptali için dava açılabilir ancak yeterli güvence verilmesi halinde miras reddedilmiş sayılacaktır.

Son olarak, Türk Medeni Kanunu'nun 627. maddesine göre, mirasçılardan her biri, tanınan süre içinde mirası reddettiğini beyan edebilir. Süresi içinde herhangi bir beyanda bulunmayan mirasçı, mirası kabul etmiş sayılır. Dolayısıyla, babanızdan miras kalan borç ve yükümlülükleri kabul etmek istemiyorsanız, mirası reddetme hakkınızı kullanabilirsiniz.

Netice olarak, babanızdan miras kalan borç ve yükümlülükleri kabul etmek istemiyorsanız, mirası reddetme hakkınızı kullanabilirsiniz. Miras reddi, ilgili kanun maddeleri çerçevesinde ve belirli şartlar altında mümkündür. Bu nedenle, bir avukata danışarak konuyla ilgili detaylı bilgi almanız ve süreci doğru şekilde yönetmeniz önemlidir.İlgili kanun maddeleri: TMK 605. - TMK 617. - TMK 627.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 605 - 1. ret hakkı

kanun: yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 617 - vii. mirasçıların alacaklarının korunması

kanun: malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler. reddin iptaline karar verilirse, miras resmen tasfiye edilir. bu suretle tasfiye edilen mirastan reddeden mirasçının payına bir şey düşerse bundan, önce itiraz eden alacaklıların, daha sonra diğer alacaklıların alacakları ödenir. arta kalan değerler ise, ret geçerli olsa idi bundan yararlanacak olan mirasçılara verilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 627 - ii. beyan

kanun: mirasçılardan her biri, tanınan süre içinde mirası reddettiğini veya resmî tasfiye istediğini ya da deftere göre veya kayıtsız şartsız kabul ettiğini beyan edebilir. süresi içinde herhangi bir beyanda bulunmayan mirasçı, mirası tutulan deftere göre kabul etmiş sayılır

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 610 - ii. ret hakkının düşmesi

kanun: yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur. ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan, terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya mirasbırakanın işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da tereke mallarını gizleyen veya kendisine maleden mirasçı, mirası reddedemez. zamanaşımı veya hak düşümü sürelerinin dolmasına engel olmak için dava açılması ve cebrî icra takibi yapılması, ret hakkını ortadan kaldırmaz.