İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu
kanun maddesi: madde 107 - belirsiz alacak davası
kanun: (1) davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir. (2) (değişik:22/7/2020-7251/7 md.) karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesi mümkün olduğunda, hâkim tarafından tahkikat sona ermeden verilecek iki haftalık kesin süre içinde davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın talebini tam ve kesin olarak belirleyebilir. aksi takdirde dava, talep sonucunda belirtilen miktar veya değer üzerinden görülüp karara bağlanır. (3) (mülga:22/7/2020-7251/7 md.) (**) ________________________________ (*) 22/7/2020 tarihli ve 7251 sayılı kanunun 7 nci maddesiyle, bu madde başlığı “belirsiz alacak ve tespit davası” iken metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir. (**) 22/7/2020 t ve 7251 sayılı kanunun 7 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılan üçüncü fıkra: "ayrıca, kısmi eda davasının açılabildiği hâllerde, tespit davası da açılabilir ve bu durumda hukuki yararın var olduğu kabul edilir."
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 281 - iptâl davalarında yargılama usulü
kanun: mahkeme, iptâl davalarını basit yargılama usulü ile görüp hükme bağlar ve bu davalara müteallik ihtilafları hal ve şartları gözönünde tutarak serbestçe takdir ve halleder. hakim, iptâle tabi tasarrufların konusu olan mallar hakkında alacaklının talebi üzerine ihtiyati haciz kararı verebilir. teminatın lüzum ve miktarı mahkemece takdir ve tayin olunur. şu kadar ki, davanın elden çıkarılmış mallar yerine kaim olan kıymete taalluku halinde, teminat göstermeksizin ihtiyati haciz kararı verilemez. davalılardan herhangi biri davacının alacağını ödediği takdirde, dava reddolunur. bu halde hakim, duruma göre herbirini masrafla ilzam veya bu masrafı aralarında takdir ettiği surette taksim eder.
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 349 - muhakeme usulü
kanun: şikayet dilekçe ile veya şifahi beyanla yapılır. dilekçeyi veya dava beyanını alan icra mahkemesi duruşma için hemen bir gün tayin edip şikayetçinin imzasını alır ve maznuna celpname gönderir. şahit gösterilmişse o da celbolunur. iki taraf tayin olunan gün ve saatte icra mahkemesinin huzuruna gelmeğe veya vekil göndermeğe mecburdurlar. icabında merci, tarafların bizzat hazır bulunmasını emredebilir. maznun başka yerde ikamet ediyorsa istinabe yoliyle sorguya çekilir. maznun, şikayeti alan veya istinabe edilen icra mahkemesinin huzuruna gelmez veya müdafi göndermezse yahut bizzat bulunmasına lüzum görülürse zabıta marifetiyle getirilir. bu suretle de bulundurulamazsa muhakeme gıyabında görülür. şikayetçi muayyen zamanda gelmez ve vekil de göndermezse şikayet hakkı düşer. gelmeyen şahitlere yapılacak muamele ile borçlunun gıyabında verilen karara karşı eski hale getirme talebi hakkında ceza muhakemeleri usulü kanununda yazılı hükümler tatbik olunur.
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 197 - şarta muallak alacaklar
kanun: alacaklı taliki bir şarta veya gayri muayyen bir vadeye muallak bulunan alacağını da kaydettirebilir. fakat hissesini şartın tahakkukunda veya vadenin hululünde alır. kaydı hayatla irat mukavelenamesinden doğan iddialarda borçlar kanununun 509 ncu maddesinin 3 üncü fıkrası hükmü caridir.