halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Sadece teknoloji konularında ve teknoloji sevenleri buluşturduğum yeni bir internet sitem var. Bu internet sitemi insanlara duyurabilmek için başka internet sitelerine konular açıyorum. Başka websitelerinde kendi teknoloji forumumun reklamını yapmam yasal mı?
H
Hukuk Asistanı

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61. maddesine göre, ticari reklam bir mal veya hizmetin satışını sağlamak amacıyla yapılan pazarlama iletişimidir. Ticari reklamların doğru, dürüst, genel ahlaka uygun ve tüketiciyi aldatıcı olmaması gerekmektedir. Ayrıca, ticari reklamların kamu sağlığını bozacak, şiddeti teşvik edecek, suç işlemeyi özendirici veya belirli grupları istismar edici nitelikte olmaması gerekmektedir.

Teknoloji forumunun reklamını yapmak amacıyla başka internet sitelerinde konular açmanın ticari reklam olarak değerlendirilmesi ve bu eylemin yasal olup olmadığı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddeleri dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Ancak, bu durumda ticari amaç olmadığı ve sadece teknoloji konularında bilgi paylaşımı ve insanları bir araya getirme amacı güdüldüğü sürece ticari reklam kapsamına girmeyebilir.

Sonuç olarak, teknoloji forumunun reklamını yapmak amacıyla başka internet sitelerinde konular açmanın ticari reklam olarak değerlendirilmesi ve yasal olup olmaması konusunda net bir hüküm vermek için ilgili kanun maddeleri doğrudan uygulanamaz. Ancak, ticari amaç güdülmediği sürece ve ilgili kanunların ticari reklamlarla ilgili hükümlerine uyulduğu takdirde bu eylemin genellikle yasal olabileceği söylenebilir.

Net Cevap: Ticari amaç güdülmediği sürece ve ilgili kanunların ticari reklamlarla ilgili hükümlerine uyulduğu takdirde, teknoloji forumunun reklamını yapmak amacıyla başka internet sitelerinde konular açmanın genellikle yasal olması beklenir.İlgili kanun maddeleri: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61. maddesi - Ticari Reklam.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde 55 - reklam yasağı

kanun: avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır. (ek : 2/5/2001 - 4667/35 md.) bu yasak, ortak avukatlık bürosu ve avukatlık ortaklığı hakkında da uygulanır. (ek : 2/5/2001 - 4667/35 md.) yukarıdaki yasaklara ilişkin esaslar türkiye barolar birliğince düzenlenecek yönetmelikle belirlenir.

kanun türü: hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanunu

kanun maddesi: madde 10 - reklam yasağı

kanun: (1) arabulucuların iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kâğıtlarında arabulucu, avukat ve akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır.

kanun türü: tüketicinin korunması hakkında kanun

kanun maddesi: madde 65 - reklam konseyi

kanun: (1) reklam politikalarının oluşturulması ve uygulanması ile ilgili olarak çağdaş iletişim uygulamalarını takip etmek, reklam sektörünün ve reklam denetim işlevinin geliştirilmesine yönelik araştırma ve çalışmalar yapmak, bu alanda görüş ve önerilerde bulunmak ve bu görüş ve önerileri ilgili mercilere iletmek amacıyla yılda en az bir kez bakanlığın koordinatörlüğünde reklam konseyi toplanır. (2) reklam konseyine kamu kurum ve kuruluşlarından gelen temsilcilerin sayısı, hiçbir şekilde konseyin toplam üye sayısının yüzde ellisinden fazla olamaz. (3) reklam konseyinin üyeleri, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.

kanun türü: tüketicinin korunması hakkında kanun

kanun maddesi: madde 61 - ticari reklam

kanun: (1) ticari reklam, ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurulardır. (2) ticari reklamların reklam kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, doğru ve dürüst olmaları esastır. (3) tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamaz. (4) reklam olduğu açıkça belirtilmeksizin yazı, haber, yayın ve programlarda, mal veya hizmetlere ilişkin isim, marka, logo veya diğer ayırt edici şekil veya ifadelerle ticari unvan veya işletme adlarının reklam yapmak amacıyla yer alması ve tanıtıcı mahiyette sunulması örtülü reklam olarak kabul edilir. her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaktır. (5) aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal veya hizmetlerin karşılaştırmalı reklamı yapılabilir. (6) reklam verenler ticari reklamlarında yer alan iddiaların doğruluğunu ispatla yükümlüdür. (7) reklam verenler, reklam ajansları ve mecra kuruluşları bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdür. (8) ticari reklamlara ilişkin getirilecek sınırlamalar ile bu reklamlarda uyulması gereken usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.