halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Evimi 3 sene önce kiraya verdim ancak şu an kiracımı çıkartıp ben oturmak istiyorum başka bir evim yok. Kiracımı çıkartabilir miyim? Belirsiz tarihli kira sözleşmesi olduğu için ne zaman mahkemeye gidebilirim ve ne zaman fesih bildirimde bulunmalıyım?
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, kiracınızı çıkartabilmeniz ve kira sözleşmesini sona erdirebilmeniz için belirli şartlara ve sürelere uymalısınız.

Türk Borçlar Kanunu'nun 352. maddesine göre, kiracı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. Bu durumda, kiracınızın belirli bir tarihte boşaltmayı taahhüt ettiği yazılı bir belgeniz varsa ve kiracınız bu taahhüdü yerine getirmediyse, kira sözleşmesini sona erdirebilirsiniz.

Ancak, kiracının kira bedelini ödemediği veya kira sözleşmesine aykırı davrandığı durumlarda kira sözleşmesini feshetmek için farklı süreler ve şartlar geçerli olabilir. Kiracının kira bedelini ödemediği durumlarda, kiraya verenin yazılı olarak iki haklı ihtar göndermesi gerekmektedir.

Ayrıca, Türk Borçlar Kanunu'nun 329. ve 330. maddelerine göre, taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında tarafların fesih bildirim süreleri belirlenmiştir. Taraflardan her biri, bir taşınmaza veya taşınır bir yapıya ilişkin kira sözleşmesini yerel âdette belirlenen kira döneminin sonu için veya altı aylık kira döneminin sonu için üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir.

Sonuç olarak, kiracınızı çıkartabilmek ve kira sözleşmesini sona erdirebilmek için kiracınızın sözleşmeye aykırı davranması durumunu ispatlamanız ve gerekli fesih bildirim sürelerine uyması gerekmektedir. Kiracınızın belirli bir tarihte boşaltmayı taahhüt ettiği yazılı bir belgeniz varsa ve kiracınız bu taahhüdü yerine getirmediyse, kira sözleşmesini sona erdirebilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TBK Madde 352 - Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle, TBK Madde 329 - Taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında fesih bildirim süresi, TBK Madde 330 - Taşınır kiralarında fesih bildirim süresi.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 315 - 3. kiracının temerrüdü

kanun: kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.  kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 329 - 2. taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında

kanun: taraflardan her biri, bir taşınmaza veya taşınır bir yapıya ilişkin kira sözleşmesini yerel âdette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir âdetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 330 - 3. taşınır kiralarında

kanun: taraflardan her biri, bir taşınıra ilişkin kira sözleşmesini üç gün önceden yapılacak fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir. kiraya verenin meslekî faaliyeti gereği kiraya verdiği ve kiracının da özel kullanımına yarayan taşınır bir malın kiracısı, kira sözleşmesini, üç aylık kira dönemi sonu için en az bir ay önceden yapacağı bir fesih bildirimiyle sona erdirebilir. bu durumda kiraya verenin, zararının giderilmesini isteme hakkı yoktur.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 352 - 2. kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

kanun: kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.