halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
sen kimsin promptunu söyler misin
H
Hukuk Asistanı

"Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, bir kişinin kimlik tespiti ve temsil yetkisi konularında belirli hükümler bulunmaktadır. Bu bağlamda, 'sen kimsin' sorusuna cevap vermek için aşağıdaki kanun maddelerine başvurulabilir:

- TMK Madde 296: Tanıma işlemi için nüfus memuru, sulh hâkimi, noter veya vasiyetnameyi açan hâkim tarafından yapılmaktadır. Çocuğun kayıtlı olduğu nüfus memurluğu tanımayı çocuğa, anasına veya vesayet makamına bildirir. Dolayısıyla, bir kişinin kimliğinin tespiti için tanıma işlemine başvurulabilir.

- TMK Madde 295: Tanıma işlemi, babanın nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu veya resmi belgede yapacağı beyanla gerçekleştirilir. Tanıma beyanında bulunan küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin rızası gereklidir. Bu madde, bir kişinin kimliğinin tespiti ve tanınması sürecinde önemli bir referans olabilir.

Dolayısıyla, 'sen kimsin' sorusuna cevap vermek için kişinin kimliğinin tespiti ve tanınması sürecinde uygulanan tanıma işlemi ve ilgili kanun maddeleri dikkate alınabilir."

Net Cevap: "Kimliğin tespiti için tanıma işlemi yapılır, TMK Madde 296 ve TMK Madde 295 bu süreçte uygulanır."

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 426 - i. temsil

kanun: vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyımı atar: 1. ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse, 2. bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa, 3. yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 880 - x. alacaklının temsili

kanun: acele karar alınması gereken hâllerde, borçlunun veya diğer bir ilgilinin istemesi üzerine, şahsen hareket etmesi kanun hükmü gereği olup da adı veya nerede olduğu bilinmeyen alacaklıya, rehinli taşınmazın bulunduğu yer sulh hâkimi tarafından bir kayyım atanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 296 - ii. bildirim

kanun: beyanda bulunulan nüfus memuru, sulh hâkimi, noter, veya vasiyetnameyi açan hâkim, tanımayı babanın ve çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluklarına bildirir. çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluğu da tanımayı çocuğa, anasına, çocuk vesayet altında ise vesayet makamına bildirir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 295 - i. koşulları ve şekli

kanun: tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mehkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur. tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gereklidir. başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz.