halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhabalar değerli üyeler, İşçi alacakları davasında, dava bilirkişiye gönderildi. Bilirkişi sonucunda davacının 1 tanığı, davalının 2 tanığı dinlenmesine rağmen Tanık beyanlarında 3 tanığında söylemi (işci sabah 06.30 işe başlar akşam 16.00 sona erer bu şekildedir. Hatta davalı işverenin işçiden almış olduğu 1 adet savunmada vardır. Savunma içeriğinde ( XX. XX. Xxxx tarihinde F. K nın sabah 06.00 mesaiye başlaması gerekirken 06.45 geldiği tespit edilmiş olup konu hakkındaki savunmanızı 24 saat içerisinde vermeniz gerekmektedir. şeklinde olmasına rağmen bilirkişi sabah başlangıç saatini 09.00 sayıp akşam bitiş saatini de 16.00 saymış olup fazla mesai hakkı yoktur diye yazmış. biripp Daha sonraki celsede fazla mesai yönünden itirazımızı yaptık. Hakim tekrar bilirkişiye gönderdi. Ek bilirkişi raporunda ise ( savunmayı yok sayıp davalının 2 tanığını kaile almaksızın sadece davacının tanığından yola çıkarak salt husumet bulunan tanığın beyanına itibar edilmemiştir. Diye ek rapor vermiş. Değerli üyeler bu konu hakkında ne yapmamı önerirsiniz. Davalı işverenin işçiden alınan savunmasında ve tutanağında sabah işe geliş saati bahsi konu olmasına rağmen bilirkişi bu belgeyi nasıl olurda gözardı eder anlayamıyorum. Tekrar duruşma itiraz edeceğim. Sizlerden gelen cevapla hareket etmem daha iyi olacaktır
H
Hukuk Asistanı

İşçi alacakları davasında bilirkişi raporunda yer alan sabah işe başlama ve akşam mesai bitiş saatleri konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle ne yapmanız gerektiği konusunda önerilerde bulunabilirim.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 281. maddesine göre, bilirkişi raporuna karşı tarafların itiraz hakkı bulunmaktadır. Raporun eksik görülen hususların tamamlanması, belirsizliklerin açıklığa kavuşturulması veya yeni bilirkişi atanması talep edilebilir. Ayrıca, mahkeme rapordaki eksiklikleri gidermek amacıyla bilirkişiden ek rapor alabilir veya duruşmada açıklamalarını isteyebilir.

Davalı işverenin savunmasında ve tutanağında yer alan sabah işe geliş saati bilgisi ile bilirkişi raporu arasındaki uyumsuzluk dikkate alınmalıdır. Bilirkişinin bu belgeyi nasıl gözardı ettiği konusunda şaşkınlığınızı ifade etmeniz ve bu konudaki itirazınızı mahkemeye iletmek önemlidir.

İlk olarak, bilirkişi raporuna karşı mahkemede yapacağınız itirazı detaylı bir şekilde hazırlayarak duruşmada sunabilirsiniz. Raporun sabah başlangıç ve akşam bitiş saatleri konusundaki yanlışlıklarını ve davalının savunmasındaki bilgileri dikkate alınması gerektiğini vurgulayabilirsiniz.

Mahkeme, ek bilirkişi raporu talep etmeniz halinde veya duruşmada yapılacak itirazları dikkate alarak karar verecektir. Ek bilirkişi raporunda, sadece davacının tanığından yola çıkılması ve davalının tanıklarının dikkate alınmaması durumu da dikkate alınmalı ve bu konudaki itirazlarınızı mahkemeye iletmelisiniz.

Sonuç olarak, duruşmada yapacağınız itirazda bilirkişi raporundaki yanlışlıkları, davalının savunmasındaki belgeleri ve tanıkların ifadelerini dikkate alınması gerektiğini ve adaletin sağlanması için yeniden değerlendirme yapılması gerektiğini vurgulamanız önemlidir.

Net Cevap: Duruşmada bilirkişi raporundaki yanlışlıkları, davalının savunmasındaki belgeleri ve tanıkların ifadelerini dikkate alınması gerektiğini ve adaletin sağlanması için yeniden değerlendirme yapılması gerektiğini vurgulayarak itirazda bulunmalısınız. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 281. ve 275. maddeleri doğrultusunda rapordaki eksikliklerin giderilmesi için talepte bulunabilirsiniz.İlgili Kanun Maddeleri: HMK 281. - HMK 275.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 281 - bilirkişi raporuna itiraz

kanun: (1) taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilirler. (ek cümle:22/7/2020-7251/24 md.) bilirkişi raporuna karşı talebin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor veya imkânsız olması ya da özel yahut teknik bir çalışmayı gerektirmesi hâlinde yine bu süre içinde mahkemeye başvuran tarafa, sürenin bitiminden itibaren işlemeye başlamak, bir defaya mahsus olmak ve iki haftayı geçmemek üzere ek süre verilebilir. (2) mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden, yeni sorular düzenlemek suretiyle ek rapor alabileceği gibi, tayin edeceği duruşmada, sözlü olarak açıklamalarda bulunmasını da kendiliğinden isteyebilir. (3) mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekli görürse, yeni görevlendireceği bilirkişi aracılığıyla, tekrar inceleme de yaptırabilir.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 1281 - 1. duruşma

kanun: (1) sigortacılar dâhil olmak üzere ilgililer, 1279 uncu maddede yazılı yerdeki mahkemeden dispeçin onaylanmasını isteyebilecekleri gibi avarya türüne veya hesaplarına itiraz da edebilirler. (2) dilekçede duruşmaya çağrılacak olan ilgililerin ad ve soyadları bildirilir. (3) dilekçe üzerine mahkeme, dispeççiden, dispeç ile istemleri ispatlayan belgeleri ister; bu belgelerin tamamlanmasına gerek görülürse, ibrazını onları elinde bulunduranlara emreder. (4) ilgililerin hepsi duruşmaya çağrılır. çağrıda, dispeç ile istemleri ispatlayan belgelerin mahkeme kaleminde incelenebileceği ve çağrılanın daha önce de dispeçe karşı mahkemede itirazda bulunabileceği, belirli günde gelmediği takdirde dispeçe onay vermiş sayılacağı yazılır. çağrının duruşma gününden en az onbeş gün önce ilgililere tebliğ edilmesi gerekir. (5) dispeç raporuna itirazın, en geç ilk celsede, hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde açık ve etraflı olarak yapılması zorunludur. haklı sebepler dolayısıyla bu mümkün olmazsa, hâkim ilgiliye itirazını bildirmek üzere bir defalık uygun bir süre verir. ilk oturumda veya en geç hâkim tarafından verilecek süre içinde gereği gibi açık ve ayrıntılı şekilde bildirilmemiş olan itiraz yapılmamış sayılır.

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 275 - bilirkişinin haber verme yükümlülüğü

kanun: (1) bilgisine başvurulan bilirkişi, kendisine tevdi olunan görevin, uzmanlık alanına girmediğini, inceleme konusu maddi vakıaların açıklığa kavuşturulması ve tespiti için, uzman kimliği bulunan başka bir bilirkişi ile işbirliğine ihtiyaç duyduğunu veya görevi kabulden kaçınmasını haklı kılacak mazeretini bir hafta içinde görevlendirmeyi yapan mahkemeye bildirir. (2) bilirkişi, incelemesini gerçekleştirebilmek için, bazı hususların önceden soruşturulması ve tespiti ile bazı kayıt ve belgelerin getirtilmesine ihtiyaç duyuyorsa, bunun sağlanması için, bir hafta içinde kendisini görevlendiren mahkemeye bilgi verir ve talepte bulunur.

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde 161 - tanık ve bilirkişi gideri

kanun: disiplin işlemleri dolayısiyle çağırılan her tanık ve bilirkişinin, kaybettiği zaman ve harcadığı mesaiye uygun bir tazminata hakkı vardır; bunlardan çağrıya uymak için yolculuk etmek zorunda olanlara yolculuk ve ikamet giderleri de verilir. şikayetçi ve hakkında kovuşturma yapılan avukat, dinlenmesini istedikleri tanık ve bilirkişiye ait giderleri evvelden öderler. avukata veya üçüncü bir kişiye yükletilmiyen veya borçludan alınma imkanı kalmayan giderler baroya yüklenir. şikayet edenden, şikayetin mahiyeti ve yapılacak disiplin soruşturma ve kovuşturmasının genişliği göz önünde bulundurularak 10 liradan 200 liraya kadar avans alınabilir. yapılan işlemlere, alınan avansın yetmemesi halinde, tamamlanması her zaman istenebilir. avans ve tamamlanması istenen miktar ilgilisi tarafından ödenmedikçe işlem yapılmıyabilir.