halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Birisine yumoş demek hakaret midir?
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak hakaret suçunu oluşturur.

Ancak, "yumoş" kelimesi genellikle argo ve küfürlü bir ifade olmayıp hafif bir alay veya şaka içerebilir. Dolayısıyla, "yumoş" kelimesinin hakaret kapsamında değerlendirilmesi için, kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte somut bir fiil veya olgunun isnat edilmiş olması gerekmektedir.

Netice olarak, "yumoş" kelimesinin hakaret suçunu oluşturup oluşturmadığı, kullanıldığı bağlam ve kişiler arasındaki ilişkiye göre değişebilecektir. Ancak genel olarak, hafif alay veya şaka içeren ifadelerin hakaret suçunu oluşturması için yeterli olmadığı kabul edilmektedir.

Sonuç olarak, "yumoş" kelimesinin hakaret suçunu oluşturup oluşturmadığına karar verirken, kullanım bağlamı, kişiler arasındaki ilişki ve ifadenin niteliği gibi faktörler de dikkate alınmalıdır.İlgili kanun maddeleri: TCK Madde 125 - Hakaret.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 125 - hakaret

kanun: (1) bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (2) fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (3) hakaret suçunun; a) kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (4) hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (5) kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 126 - mağdurun belirlenmesi

kanun: (1) hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 129 - haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret

kanun: (1) hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. (2) bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez. (3) hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 131 - soruşturma ve kovuşturma koşulu

kanun: (1) kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hariç; hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikayetine bağlıdır. (2) mağdur, şikayet etmeden önce ölürse, veya suç ölmüş olan kişinin hatırasına karşı işlenmiş ise; ölenin ikinci dereceye kadar üstsoy ve altsoyu, eş veya kardeşleri tarafından şikayette bulunulabilir.