halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Birisine yumoş demek suç mudur?
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun "Suçu ve Suçluyu Övme" başlıklı 215. maddesine göre, işlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimse, bu nedenle kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Dolayısıyla, birisine yumoş demek gibi bir eylemin suç olarak değerlendirilmesi, o kişiyi övmek ve bu övgüyü alenen yapmak durumuna göre değerlendirilir.

Ancak, Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen suçu ve suçluyu övme suçu kapsamında, yumoş demenin doğrudan bir övgü olarak kabul edilmesi ve bu eylemin kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturması gerekmektedir. Yumoş demenin suç olarak değerlendirilmesi için, bu eylemin bir suçu övmek veya desteklemek anlamına gelmesi ve kamu düzenine zarar verici nitelikte olması gerekmektedir.

Sonuç olarak, birisine yumoş demenin doğrudan suçu övmek veya desteklemek anlamına gelmediği sürece ve kamu düzenine zarar verici bir nitelik taşımadığı sürece, bu eylemin suç olarak değerlendirilmesi beklenmez.

Net Cevap: Birisine yumoş demek suç değildir.

İlgili Kanun Maddesi: Türk Ceza Kanunu Madde 215 - Suçu ve Suçluyu Övme.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 6 - tanımlar

kanun: (1) ceza kanunlarının uygulanmasında; a) vatandaş deyiminden; fiili işlediği sırada türk vatandaşı olan kişi, b) çocuk deyiminden; henüz onsekiz yaşını doldurmamış kişi, c) kamu görevlisi deyiminden; kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi, d) yargı görevi yapan deyiminden; yüksek mahkemeler, adlî ve idarî mahkemeler üye ve hakimleri ile cumhuriyet savcısı ve avukatlar, e) gece vakti deyiminden; güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat evvele kadar devam eden zaman süresi, f) silah deyiminden; 1. ateşli silahlar, 2. patlayıcı maddeler, 3. saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, 4. saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler, 5. yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler, g) basın ve yayın yolu ile deyiminden; her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim aracıyla yapılan yayınlar, h) itiyadi suçlu deyiminden; kasıtlı bir suçun temel şeklini ya da daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekillerini bir yıl içinde ve farklı zamanlarda ikiden fazla işleyen kişi, i) suçu meslek edinen kişi deyiminden; kısmen de olsa geçimini suçtan elde ettiği kazançla sağlamaya alışmış kişi, j) örgüt mensubu suçlu deyiminden; bir suç örgütünü kuran, yöneten, örgüte katılan veya örgüt adına diğerleriyle birlikte veya tek başına suç işleyen kişi, anlaşılır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 215 - suçu ve suçluyu övme

kanun: (1) işlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimse, bu nedenle kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması hâlinde, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 2 - tanımlar

kanun: (1) bu kanunun uygulanmasında; a) şüpheli: soruşturma evresinde, suç şüphesi altında bulunan kişiyi, b) sanık: kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar, suç şüphesi altında bulunan kişiyi, c) müdafi: şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı, d) vekil: katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukatı, e) soruşturma: kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi, f) kovuşturma: iddianamenin kabulüyle başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi, g) ifade alma: şüphelinin kolluk görevlileri veya cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesini, h) sorgu: şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesini, i) malen sorumlu: yargılama konusu işin hükme bağlanması ve bunun kesinleşmesinden sonra, maddî ve malî sorumluluk taşıyarak hükmün sonuçlarından etkilenecek veya bunlara katlanacak kişiyi, j) suçüstü: 1. işlenmekte olan suçu, 2. henüz işlenmiş olan fiil ile fiilin işlenmesinden hemen sonra kolluk, suçtan zarar gören veya başkaları tarafından takip edilerek yakalanan kişinin işlediği suçu, 3. fiilin pek az önce işlendiğini gösteren eşya veya delille yakalanan kimsenin işlediği suçu, k) toplu suç: aralarında iştirak iradesi bulunmasa da üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suçu, l) disiplin hapsi: kısmî bir düzeni korumak amacıyla yaptırım altına alınmış olan fiil dolayısıyla verilen, seçenek yaptırımlara çevrilemeyen, önödeme uygulanamayan, tekerrüre esas olmayan, şartla salıverilme hükümleri uygulanamayan, ertelenemeyen ve adlî sicil kayıtlarına geçirilmeyen hapsi, ifade eder.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 283 - suçluyu kayırma

kanun: (1) suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkan sağlayan kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) bu suçun kamu görevlisi tarafından göreviyle bağlantılı olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (3) bu suçun üstsoy, altsoy, eş, kardeş veya diğer suç ortağı tarafından işlenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz.