İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 765 - b. taksitle satış
kanun: taksitle mal satan kimse, bu satımlara ilişkin özel hükümlere uymak koşuluyla, mülkiyeti saklı tutma sözleşmesine dayanarak, sattığı malın geri verilmesini isteyebilir.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 217 - a. tam zapt hâlinde
kanun: satılanın tamamı alıcının elinden alınmışsa, satış sözleşmesi kendiliğinden sona ermiş sayılır ve alıcı satıcıdan aşağıdaki istemlerde bulunabilir: 1. satılandan elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği ürünlerin değeri indirilerek, ödemiş olduğu satış bedelinin faizi ile birlikte geri verilmesini. 2. satılanı elinden alan üçüncü kişiden isteyemeyeceği giderleri. 3. davayı satıcıya bildirmekle kaçınılabilecek olanlar dışında kalan bütün yargılama giderleri ile yargılama dışındaki giderleri. 4. satılanın tamamen elinden alınması yüzünden doğrudan doğruya uğradığı diğer zararları. satıcı, kendisine hiçbir kusur yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alıcının satılanın elinden alınması yüzünden uğramış olduğu diğer zararları da gidermekle yükümlüdür.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 296 - ii. bağışlama sözü vermenin geri alınması ve ifadan kaçınma
kanun: bağışlama sözü veren, aşağıdaki durumlarda sözünü geri alabilir ve onu ifadan kaçınabilir: 1. elden bağışlanılan bir malın geri verilmesini isteyebileceği sebeplerden biri varsa. 2. mali durumu, sonradan sözün yerine getirilmesini kendisi için olağanüstü ağır kılacak ölçüde değişmişse. 3. bağışlama sözü verdikten sonra, kendisi için yeni aile yükümlülükleri doğmuş veya bu yükümlülükleri önemli ölçüde ağırlaşmışsa. bağışlama sözü verenin borcunu ödeme güçsüzlüğü belirlenir veya iflasına karar verilirse, ifa yükümlülüğü ortadan kalkar.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 295 - i. bağışlamanın geri alınması
kanun: bağışlayan, aşağıdaki durumlardan biri gerçekleşmişse, elden bağışlamayı veya yerine getirdiği bağışlama sözünü geri alabilir ve bağışlananın istem tarihindeki zenginleşmesi ölçüsünde, bağışlama konusunun geri verilmesini isteyebilir: 1. bağışlanan, bağışlayana veya yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse. 2. bağışlanan, bağışlayana veya onun ailesinden bir kimseye karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranmışsa. 3. bağışlanan, yüklemeli bağışlamada haklı bir sebep olmaksızın yüklemeyi yerine getirmemişse.