halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
annemin kocaeli/gölcük'de deprem konutlarında bir dairesi var. kiracısı da çıktı. 2 aydır daire boş. boş dairesi için aidat ödüyor. esas sorun şu ki, bina komple ilk inşasından dış cephe korumalı olduğu halde binada oturan ev sahipleri tekrar mantolama yapmak istiyorlar. anladığım kadarıyla da çoğunluğu sağlamışlar. annemin bu masrafı ödemeye gücü yok, dolayısıyla binanın 2nci defa mantolanmasını istemiyor. ne yapabilir. masrafa mecburen katılmak zorunda mı? mantolamanın 2 nci defa olacağını bunun da lüxe gireceğini öne sürerek muaf olabilir mi? teşekkür ederim
H
Hukuk Asistanı

Annemin Kocaeli/Gölcük'te deprem konutlarında bir dairesi var ve kiracısı çıktı. Daire 2 aydır boş durumda olmasına rağmen, boş dairesi için aidat ödemesi gerekiyor. Ancak, esas sorun bina sakinlerinin, bina komple ilk inşasından dış cephe korumalı olduğu halde tekrar mantolama yapmak istemeleridir ve çoğunluğu bu konuda anlaşmıştır. Annemin bu ek masrafa katılacak gücü yok ve bu nedenle binanın 2. kez mantolanmasını istememektedir.

İlgili kanun maddelerine baktığımızda, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. maddesine göre, kat malikleri anagayrimenkulün bakımına ve mimari durumunun korunmasına titizlikle dikkat etmekle yükümlüdürler. Ancak, bir kat malikinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım ve tesisler yapamayacağı belirtilmektedir. Dolayısıyla, binanın 2. kez mantolanması konusunda annemin rızası olmadan zorunlu tutulamaz.

Annemin, ek masrafa katılmak istememesi durumunda, Türk Borçlar Kanunu'nun 381. maddesi gereği, ödeme yapmak istememesi ve masraflardan kaçınması hakkı bulunmaktadır. Ancak, diğer kat maliklerinin çoğunluğunun bu masrafa karar vermesi durumunda, annemin de katkıda bulunması gerekebilir.

Annemin masrafa katılmama hakkını kullanabilmesi için, mantolamanın 2. kez yapılmasının lüks sayılacak bir durum olduğunu ve buna gerek olmadığını kanıtlaması önemlidir. Bu durumda, annemin katılmama talebini gerekçelendirmesi ve diğer kat maliklerinin kararına itiraz etmesi gerekebilir.

Sonuç olarak, annemin binanın 2. kez mantolanması masrafına mecburen katılması gerekmeyebilir. Ancak, diğer kat maliklerinin çoğunluğunun kararına bağlı olarak, annemin rızası olmadan bu masraftan kaçınması zor olabilir. Annemin, mantolamanın lüks sayılacak bir durum olduğunu ve buna gerek olmadığını kanıtlaması halinde, masrafa katılma konusunda haklılığını savunabilir.

İlgili kanun maddeleri: Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 19, Türk Borçlar Kanunu Madde 381

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 825 - iii. giderler

kanun: oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine aittir. oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait olur.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 19 - ii - anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk

kanun: kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. (değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/8 md.) kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 801 - c. giderler

kanun: intifa hakkı sahibi, yükümlü olmadığı, hâlde yaptığı giderler, yenilemeler ve eklemeler için, hak sona erdiğinde, vekâletsiz iş görme hükümleri uyarınca tazminat isteyebilir. malikin tazminat vermekten kaçınması hâlinde intifa hakkı sahibi, yaptığı eklemeleri, malı eski hâline getirmek kaydıyla söküp alabilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 381 - ii. bakım ve koruma giderleri

kanun: ödünç alan, ödünç konusunun olağan bakım ve koruma giderlerini karşılamakla yükümlüdür. ödünç alan, ödünç verenin yararına yapmak zorunda kaldığı olağanüstü giderlerin ödenmesini isteyebilir.