İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 175 - 2. yoksulluk nafakası
kanun: boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 236 - 1. kanuna göre
kanun: her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. alacaklar takas edilir. zina veya hayata kast nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 161 - i. zina
kanun: eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. affeden tarafın dava hakkı yoktur.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 365 - b. dava hakkı
kanun: nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır. dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. nafakanın, yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir. dava, nafaka alacaklısına bakmakta olan resmî veya kamuya yararlı kurumlar tarafından da açılabilir. hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.