İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 332 - 1. genel olarak
kanun: nafaka davası açılınca hâkim, davacının istemi üzerine dava süresince gerekli olan önlemleri alır. soybağı tespit edilirse, davalının, uygun nafaka miktarını depo etmesine veya geçici olarak ödenmesine karar verilebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 365 - b. dava hakkı
kanun: nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır. dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. nafakanın, yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir. dava, nafaka alacaklısına bakmakta olan resmî veya kamuya yararlı kurumlar tarafından da açılabilir. hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 177 - 4. yetki
kanun: boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 169 - iii. geçici önlemler
kanun: boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.