halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Eşim bana boşanma davası açsa nafaka, boşanma davası açıldığı zaman mı başlar yoksa dava sonuçlanınca mı başlar? Teşekkürler.
H
Hukuk Asistanı

Boşanma davası açıldığı zaman nafaka talebi, dava sürecince hâkim tarafından belirlenebilir ve hükmedilebilir. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, nafaka davası açılınca hâkim, davacının istemi üzerine dava süresince gerekli olan önlemleri alır ve nafaka talebini değerlendirir (TMK m. 332/I).

Boşanma davası sürecinde nafaka talebi genellikle dava açıldığı anda gündeme gelir ve hâkim tarafından karara bağlanır. Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile tarafların hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir (TMK m. 330/IV).

Boşanma davası sonuçlanana kadar da nafaka ödeme yükümlülüğü doğmaz. Ancak, boşanma davası sonuçlandığında hâkimin vereceği karara göre nafaka ödeme yükümlülüğü başlar. Boşanma davası sonucunda nafaka hükmedilmesi durumunda, nafaka ödeme yükümlülüğü o kararın kesinleşmesiyle birlikte başlar.

Sonuç olarak, boşanma davası açıldığı zaman nafaka talebi gündeme gelir ve dava sürecince hâkim tarafından karara bağlanır. Nafaka ödeme yükümlülüğü ise boşanma davasının sonuçlanması ve hâkim kararının kesinleşmesiyle başlar.

Net Cevap: Boşanma davası açıldığı zaman nafaka talebi gündeme gelir, ancak nafaka ödeme yükümlülüğü boşanma davasının sonuçlanması ve hâkim kararının kesinleşmesiyle başlar.

İlgili Kanun Maddeleri: TMK m. 332/I - TMK m. 330/IV

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 332 - 1. genel olarak

kanun: nafaka davası açılınca hâkim, davacının istemi üzerine dava süresince gerekli olan önlemleri alır. soybağı tespit edilirse, davalının, uygun nafaka miktarını depo etmesine veya geçici olarak ödenmesine karar verilebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 365 - b. dava hakkı

kanun: nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır. dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. nafakanın, yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir. dava, nafaka alacaklısına bakmakta olan resmî veya kamuya yararlı kurumlar tarafından da açılabilir. hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 177 - 4. yetki

kanun: boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 330 - iv. nafaka miktarının takdiri

kanun: nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur. nafaka her ay peşin olarak ödenir. hâkim istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.