İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 178 - 5. zamanaşımı
kanun: evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 172 - iii. ayrılık süresinin bitimi
kanun: süre bitince ayrılık durumu kendiliğinden sona erer. ortak hayat yeniden kurulmamışsa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. boşanmanın sonuçları düzenlenirken ilk davada ispatlanmış olan olaylar ve ayrılık süresinde ortaya çıkan durumlar göz önünde tutulur.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 291 - d. diğer ilgililerin dava hakkı
kanun: dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerinde kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soybağının reddi davasını açabilir. ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl, (…) (*) içinde soybağının reddi davasını açar. (*) kocanın açacağı soybağının reddi davasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır. _____________________________ (*) bu fıkrada yer alan “...her hâlde doğumdan başlayarak beş yıl...” ibaresi, 10/12/2013 tarihli ve 28847 sayılı resmi gazete’de yayımlanan anayasa mahkemesi’nin 10/10/2013 tarihli ve e.: 2013/62, k.: 2013/115 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 184 - d. boşanmada yargılama usulü
kanun: boşanmada yargılama, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere hukuk usulü muhakemeleri kanununa tâbidir: 1. hâkim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe, bunları ispatlanmış sayamaz. 2. hâkim, bu olgular hakkında gerek re’sen, gerek istem üzerine taraflara yemin öneremez. 3. tarafların bu konudaki her türlü ikrarları hâkimi bağlamaz. 4. hâkim, kanıtları serbestçe takdir eder. 5. boşanma veya ayrılığın fer’î sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. 6. hâkim, taraflardan birinin istemi üzerine duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilir.