halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
11/02/2014 yılında boşanma davası açtım 2 yıl sonra ıkı tarafında davaları red oldu red tarihi 04/03/2016 boşanabilmem için 3 yıl beklmem gerekirmiş biz eşimle hiç bir araya gelmedik 3 yıldır kamu boşuyor diyorlar nasıl süretcen gececm tek celse bitermi kendısı evli iken kadın 5 kere evden kaçtı zaten yılalrdır grmüyorum irtibatım yok ilk celse bitermi hangi tarihde dava acmam gerekir red tarifi 04/03/2016 04/03/2019 tam günüdemi başvuru yapmam lazım 3 5 ay önce yapsam olurmu zaten dava acıyoruz 4 ay sallıyor
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, boşanma davası süreçleri ve zamanaşımı hükümleri aşağıdaki şekildedir:

Türk Medeni Kanunu'nun 178. maddesine göre, evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Yani, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde boşanmaya ilişkin dava hakları zamanaşımına uğrar.

Türk Medeni Kanunu'nun 172. maddesine göre, ayrılık süresinin bitimi sonrasında ortak hayatın yeniden kurulmaması halinde eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Ayrılık süresi sona erdikten sonra ortak hayatın yeniden kurulmaması durumunda boşanma davası açılabilir ve boşanmanın sonuçları ilk davada ispatlanan olaylar ve ayrılık süresinde ortaya çıkan durumlar dikkate alınarak belirlenir.

Türk Medeni Kanunu'nun 184. maddesine göre, boşanma davasında yargılama usulü hukuk usulü muhakemeleri kanununa tabidir. Hâkim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe, bunları ispatlanmış sayamaz. Boşanma veya ayrılığın fer'î sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz.

Soru: Boşanma davası için gereken süre ve başvuru tarihi hakkında bilgi verilmesi istenmektedir.

Cevap: Boşanma davası açmak için ayrılık süresinin bitimi sonrasında ortak hayatın yeniden kurulmaması gerekmektedir. Red tarihi olan 04/03/2016 tarihinden itibaren boşanma davası açabilmek için 3 yıl beklemek gerekmektedir. Dolayısıyla, boşanma davası için en erken başvuru tarihi 04/03/2019 tarihi olacaktır. 3 yıllık bekleme süresinin dolmasının ardından boşanma davası açabilirsiniz.

Ancak, eşinizle hiçbir şekilde bir araya gelmediğinizi ve irtibatınızın olmadığını belirttiğiniz durumda, bu durum da boşanma davasının sonuçlarına etki edebilir. İlk celsede davanın sonuçlanması mümkün olsa da, duruşmanın gizli yapılması gibi talepler de değerlendirilebilir.

Sonuç olarak, red tarihi olan 04/03/2016 tarihinden itibaren 3 yıl bekledikten sonra en erken 04/03/2019 tarihinde boşanma davası açabilirsiniz. Eşinizle olan irtibatınızın olmaması ve diğer durumlar da dava sürecinde dikkate alınacaktır.

İlgili kanun maddeleri: TMK 172. - TMK 178. - TMK 184.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 178 - 5. zamanaşımı

kanun: evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 172 - iii. ayrılık süresinin bitimi

kanun: süre bitince ayrılık durumu kendiliğinden sona erer. ortak hayat yeniden kurulmamışsa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. boşanmanın sonuçları düzenlenirken ilk davada ispatlanmış olan olaylar ve ayrılık süresinde ortaya çıkan durumlar göz önünde tutulur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 291 - d. diğer ilgililerin dava hakkı

kanun: dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerinde kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soybağının reddi davasını açabilir. ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl, (…) (*) içinde soybağının reddi davasını açar. (*) kocanın açacağı soybağının reddi davasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır. _____________________________ (*) bu fıkrada yer alan “...her hâlde doğumdan başlayarak beş yıl...” ibaresi, 10/12/2013 tarihli ve 28847 sayılı resmi gazete’de yayımlanan anayasa mahkemesi’nin 10/10/2013 tarihli ve e.: 2013/62, k.: 2013/115 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 184 - d. boşanmada yargılama usulü

kanun: boşanmada yargılama, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere hukuk usulü muhakemeleri kanununa tâbidir: 1. hâkim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe, bunları ispatlanmış sayamaz. 2. hâkim, bu olgular hakkında gerek re’sen, gerek istem üzerine taraflara yemin öneremez. 3. tarafların bu konudaki her türlü ikrarları hâkimi bağlamaz. 4. hâkim, kanıtları serbestçe takdir eder. 5. boşanma veya ayrılığın fer’î sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. 6. hâkim, taraflardan birinin istemi üzerine duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilir.