halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Boşanma sürecinde olduğum ve 3 yıldır hiç konuşmadığım kadın beni açık numarasından defalarca aradı açmadım aylar sonra bu kez gizli numara yapmış numarasını ve yine beni aradı ikincisinde açtım açar açmaz kadın 10 15 saniye içinde beni tehdit edip hakaret etti anneme sövdü kapadı savcılık bu gizli numarayı tespit edip içeriğine ulaşabilir mi şikayetçi olacam gizli numaradan aranmak başlı başına bi suç değil midir
H
Hukuk Asistanı

Boşanma sürecinde olduğunuz ve uzun süredir hiç konuşmadığınız bir kadının sizi açık numarasından arayıp tehdit etmesi ve hakaret etmesi durumunda yapabileceğiniz hukuki adımlar bulunmaktadır.

Öncelikle, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince, bir kişinin sizi tehdit etmesi ve hakaret etmesi suç teşkil etmektedir. Bu durumda, suçun işlendiği tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suç duyurusu için olayın delilleri arasında yer alan gizli numaradan yapılan aramaların tespiti de önemli bir delil olacaktır.

Türk Ceza Kanunu'nun 135. maddesi uyarınca, bir kimseye karşı alenen hakaret suç teşkil etmektedir. Ayrıca, aynı Kanun'un 106. maddesi uyarınca bir kimseyi cebir veya tehdit kullanarak hürriyetinden yoksun kılma veya ona bir fiil yapması veya yapmaması için zorlama suçtur.

Ayrıca, Medeni Kanun'un 984. maddesi gereğince, size karşı yapılan saldırı ve tehdit gibi fiillerden dolayı dava hakkınız, fiilin üzerinden bir yıl geçtikten sonra düşmektedir. Bu nedenle, olayın üzerinden geçen süreye dikkat ederek gerekli hukuki adımları atmanız önemlidir.

Sonuç olarak, sizi tehdit eden ve hakaret eden kişi hakkında suç duyurusunda bulunabilir ve gizli numaradan yapılan aramaların tespiti için gerekli adımları atabilirsiniz. Bu süreçte, bir avukattan hukuki destek almanız ve yaşanan olayı detaylı bir şekilde anlatmanız da faydalı olacaktır.

Net Cevap: Sizi tehdit eden ve hakaret eden kişi hakkında suç duyurusunda bulunabilir ve gizli numaradan yapılan aramaların tespiti için gerekli adımları atabilirsiniz. Suçun işlendiği tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu 135. ve 106. maddeleri - suç duyurusu hakkı

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu 106. ve 135. maddeleri - hakaret ve tehdit suçu

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Medeni Kanunu 984. - dava hakkının düşmesi

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 297 - 1. tanıyanın dava hakkı

kanun: tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir. iptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 983 - 3. zilyetliğe saldırıya dava hakkı

kanun: saldırıda bulunan, şey üzerinde bir hak iddia etse bile; zilyetliği saldırıya uğrayan, ona karşı dava açabilir. dava, saldırının sona erdirilmesine, sebebinin önlenmesine ve zararın giderilmesine yönelik olur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 33 - 2. yargılama usulü

kanun: gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir. mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırır. bu süre, ilk ilânın yapıldığı günden başlayarak en az altı aydır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 984 - 4. dava hakkının düşmesi

kanun: gasp ve saldırıdan dolayı dava hakkı, zilyedin fiili ve failini öğrenmesinden başlayarak iki ay ve her hâlde fiilin üzerinden bir yıl geçmekle düşer.