halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Boşanmadan kaynaklı kadının ziynet alacağı erkeğin tazminat ikisinin de birbirine borcu var erkeğin maaşına 4/1kesilecek bu dosyaya tedbir konur mu paranın alacaklinin dosyasina aktarılması yapılabilir mi
H
Hukuk Asistanı

Boşanmadan kaynaklı kadının ziynet alacağı ve erkeğin tazminatı konusunda, her iki tarafın da birbirine karşı borcu olabilir. Bu durumda, erkeğin maaşına yapılan kesinti ve paranın alacaklı olan kadının dosyasına aktarılması konusunda tedbir kararı alınabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 253. maddesine göre, paylaştırmanın ayın olarak yapılması esastır. Ancak buna olanak yoksa bedel eklemek suretiyle paylar denkleştirilir. Boşanma sonucu kadına verilecek ziynet alacağı ve erkeğin tazminatı da paylaştırma konusu olabilir. Eğer erkeğin kadına ödemesi gereken miktar, malların tasfiye anındaki sürüm değerlerine göre belirlenir ve denkleştirme bedeli olarak kabul edilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 213. maddesine göre, mal rejiminin kurulması, değiştirilmesi veya tasfiyesi sırasında eşlerden birinin veya ortaklığın alacaklılarının haklarını alabilecekleri mallar sorumluluk dışında bırakılamaz. Bu durumda, kadının ziynet alacağı veya erkeğin tazminatı konusunda alacaklıların korunması önemlidir.

Sonuç olarak, boşanmadan kaynaklı kadının ziynet alacağı ve erkeğin tazminatı konusunda her iki tarafın da birbirine karşı borcu olabilir. Bu durumda, mahkeme erkeğin maaşına yapılan kesinti ve paranın kadının dosyasına aktarılması için tedbir kararı alabilir.

Net Cevap: Boşanmadan kaynaklı kadının ziynet alacağı ve erkeğin tazminatı konusunda, erkeğin maaşına yapılan kesinti ve paranın alacaklı olan kadının dosyasına aktarılması için tedbir kararı alınabilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 253. - TMK 213.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 253 - 4. paylaştırma yöntemi

kanun: paylaştırmanın ayın olarak yapılması asıldır. buna olanak yoksa bedel eklemek suretiyle paylar denkleştirilir. eşlerden birinin diğerine ödeyeceği bedel, malların tasfiye anındaki sürüm değerlerine göre hesaplanır. bu hesaplamada paylaşım konusu malların edinilmesinden doğan borçlar indirilir. denkleştirme bedelinin derhal ödenmesi kendisi için ciddî güçlükler doğuracaksa borçlu eş ödemelerin uygun bir süre ertelenmesini isteyebilir. aksine anlaşma yoksa, tasfiyenin sona ermesinden başlayarak denkleştirme bedeline faiz yürütülür; durum ve koşullar gerektiriyorsa ayrıca borçludan güvence istenebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 213 - d. alacaklıların korunması

kanun: mal rejiminin kurulması, değiştirilmesi veya önceki rejimin tasfiyesi, eşlerden birinin veya ortaklığın alacaklılarının, üzerinde haklarını alabilecekleri malları sorumluluk dışında bırakamaz. kendisine böyle mallar geçmiş olan eş, borçlardan kişisel olarak sorumludur; ancak sözkonusu malların borcu ödemeye yetmediğini ispat ettiği takdirde, bu ölçüde kendisini sorumluluktan kurtarabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 236 - 1. kanuna göre

kanun: her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. alacaklar takas edilir. zina veya hayata kast nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 248 - 1. genel olarak

kanun: her eş, diğer eşte bulunan mallarını geri alır. paylaşmalı mal ayrılığı rejimi sona erdiğinde, üstün yararı olduğunu ispat eden eş, diğer önlemler yanında, eşine payının ödeme günündeki karşılığını vermek suretiyle paylı mülkiyetteki malın kendisine verilmesini isteyebilir.