halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Ceza davam sorgulamada ön incelemede yazıyordu sonrasında incelemede ve savcılık incelemesinde yazmıştı şimdi ise daireye gönderilmek üzere bölümde yazıyor ,yargıtay cumhuriyet başsavcısından geçmiş mi ,sanık durumundayım dosyada halen esas numara yazmıyor ,ayrıca tebliğname de gelmedi
H
Hukuk Asistanı

Ceza davası sürecinde dosyanın durumu hakkında bilgi almak istediğiniz durumda, dosyanın hangi aşamada olduğunu ve ne tür işlemlerin yapıldığını öğrenmek için ilgili kanun maddelerine başvurabilirsiniz.

Öncelikle, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 279. maddesi gereği dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda dosyanın hangi bölge adliye mahkemesine gönderileceğine veya istinaf başvurusunun reddedilip reddedilmeyeceğine karar verilir. Bu aşamada dosyanın durumu ve hangi adımların izleneceği belirlenir.

Ayrıca, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 304. maddesi gereği yargıtay kararının gönderileceği merci belirlenir. Yargıtay kararları, dosyanın ilk derece mahkemesine veya bölge adliye mahkemesine gönderilir. Dosyanın hangi mahkemeye gönderileceği ve nasıl bir işlem yapılacağı yargıtay kararına göre belirlenir.

Dosyanın durumu hakkında bilgi almak için dosyanın yargıtay cumhuriyet başsavcısından geçip geçmediğini, dosyanın hangi aşamada olduğunu ve dosya üzerinde hangi işlemlerin yapıldığını öğrenmek için dosya numarası ve ilgili mercilere başvurabilirsiniz. Dosyanın esas numarasının yazmaması durumu da dosyanın hangi aşamada olduğunu anlamak için önemli bir husustur.

Son olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 297. maddesi gereği temyiz dilekçesinin tebliği ve cevabı ile ilgili işlemler de dosyanın durumu hakkında bilgi almanızı sağlar. Dosya ile ilgili yapılan tebligatlar ve dosyanın hangi aşamada olduğu hakkında bilgi veren belgeler dosyanın durumu hakkında net bir fikir edinmenize yardımcı olabilir.

Netice olarak, dosyanın durumu hakkında detaylı bilgi almak için dosya numarası ve ilgili kanun maddelerine başvurarak dosyanın hangi aşamada olduğunu ve ne tür işlemlerin yapıldığını öğrenebilirsiniz. Dosyanın durumu hakkında net bir bilgi almak için ilgili mercilere başvurmanız önemlidir.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 304 - yargıtay kararının gönderileceği merci

kanun: (1) yargıtayca 302 nci maddenin birinci fıkrası veya 303 üncü madde uyarınca verilen kararlara ilişkin dosya ilk derece mahkemesine, kararın bir örneği ise bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere yargıtay cumhuriyet başsavcılığına verilir. (2) yargıtay, dosyayı 303 üncü maddede belirtilenlerin dışında kalan hâllerde yeniden incelenmek ve hüküm verilmek üzere hükmü bozulan bölge adliye mahkemesine veya diğer bir bölge adliye mahkemesine gönderir. ancak bozma kararı, a) istinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine, b) hukuka aykırılığın düzeltilerek istinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine ya da bozma kararının içeriği doğrultusunda yargıtayca uygun görülmesi halinde bölge adliye mahkemesine, gönderilir. dosyanın ilk derece mahkemesine gönderildiği hallerde, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir. (3) hüküm, mahkemenin hukuka aykırı olarak kendisini görevli veya yetkili görmesinden dolayı bozulmuşsa, yargıtay aynı zamanda dosyayı görevli veya yetkili mahkemeye gönderir. (4) ilk derece mahkemesi tarafından doğrudan temyiz yolu açık bulunan hükümlerle ilgili olarak verilen karara ilişkin dosya, hükmü veren ilk derece mahkemesine gönderilmek üzere yargıtay cumhuriyet başsavcılığına verilir.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 300 - duruşmada usul

kanun: (1) duruşmadan önce görevlendirilen üye veya tetkik hâkimi tarafından hazırlanan rapor üyelere açıklanır. üyeler, ayrıca bizzat dosyayı incelerler. bu hususlar gerçekleştikten sonra duruşma açılır. (2) duruşmada yargıtay cumhuriyet başsavcısı veya yerine görevlendirdiği yargıtay cumhuriyet savcısı, sanık, müdafii, katılan ve vekili iddia ve savunmalarını açıklar. temyizi istemiş olan tarafa önce söz verilir. her hâlde son söz sanığındır.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 297 - temyiz dilekçesinin tebliği ve cevabı, yargıtay cumhuriyet başsavcılığının görevi

kanun: (1) 296 ncı maddeye göre hükmü veren bölge adliye mahkemesince reddedilmeyen temyiz istemine ilişkin dilekçesinin bir örneği karşı tarafa tebliğ olunur. karşı taraf, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde yazılı olarak cevabını verebilir. (2) cevap verildikten veya bunun için belirli süre bittikten sonra dava dosyası, bölge adliye mahkemesi tarafından yargıtay cumhuriyet başsavcılığına gönderilir. (3) yargıtay cumhuriyet başsavcılığınca düzenlenen tebliğname, hükmü temyiz etmeleri veya aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüş içermesi hâlinde sanık veya müdafii ile katılan veya vekillerine ilgili dairesince tebliğ olunur. ilgili taraf tebliğden itibaren iki hafta içinde yazılı olarak cevap verebilir. (4) üçüncü fıkra uyarınca yapılacak tebligatlar, ilgililerin dava dosyasından belirlenen son adreslerine yapılmasıyla geçerli olur. (5) 262 ve 263 üncü madde hükümleri saklıdır.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 279 - dosya üzerinde ön inceleme

kanun: (1) dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonunda; a) bölge adliye mahkemesinin yetkili olmadığının anlaşılması hâlinde dosyanın yetkili bölge adliye mahkemesine gönderilmesine, b) bölge adliye mahkemesine başvurunun süresi içinde yapılmadığının, incelenmesi istenen kararın bölge adliye mahkemesinde incelenebilecek kararlardan olmadığının, başvuranın buna hakkı bulunmadığının anlaşılması hâlinde istinaf başvurusunun reddine, karar verilir. bu kararlar itiraza tabidir.