halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Farklı bir ceza davası karara bağlanırken mahkeme heyeti tarafından, müşteki hakkında iftiradan suç duyurusu yapıldı. Hüküm verildi, şu an temyizde. Suç duyurusuna konu suçlama için soruşturma yapıldı, kovuşturma sürecine girdi. Duruşmalar devam ediyor. Bu davada hüküm kurulabilmesi için temyizdeki dosyanın Onanması mı beklenir?
H
Hukuk Asistanı

Ceza davasında mahkeme heyeti tarafından müşteki hakkında iftiradan suç duyurusu yapıldığı ve hüküm verildiği durumda, bu karar temyize tabidir. Temyiz sürecinde dosyanın incelenmesi ve kararın onanması veya bozulması söz konusu olabilir.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 283. maddesine göre, istinaf yoluna yalnız sanık lehine başvurulmuşsa, yeniden verilen hüküm önceki hükümle belirlenmiş olan cezadan daha ağır olamaz. Dolayısıyla, temyizde müşteki hakkındaki suçlamaya ilişkin verilen hükümün daha ağır olmaması gerekmektedir.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 285. maddesine göre, bölge adliye mahkemelerinin görev alanına giren dava ve işlere ilişkin ilk derece mahkemelerinin karar ve hükümlerine karşı istinaf yoluna başvurulur. Dolayısıyla, müşteki hakkında verilen hüküm temyiz edilebilir ve dosyanın incelenmesi sonucunda kararın onanması veya bozulması kararlaştırılabilir.

Sonuç olarak, ceza davasında müşteki hakkında iftiradan suç duyurusu yapıldığı ve hüküm verildiği durumda, temyiz sürecinde dosyanın incelenmesi ve kararın onanması veya bozulması beklenir. Temyizde dosyanın Onanması için Yargıtay'ın incelemesi sonucunda karar verilecektir.

İlgili kanun maddeleri: CMK madde 283, CMK madde 285

S
Sen
Farklı bir ceza davası karara bağlanırken mahkeme heyeti tarafından, müşteki hakkında iftiradan suç duyurusu yapıldı. Hüküm verildi, şu an temyizde. Suç duyurusuna konu suçlama için soruşturma yapıldı, kovuşturma sürecine girdi. Duruşmalar devam ediyor.. Yani temyiz sonucu gelene kadar ceza infaz edilir mi yoksa temyiz sonucu mu beklenir öyle mi infaz gerçekleşir?

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 283 - sanık lehine başvurma hâlinde verilecek hüküm

kanun: (1) istinaf yoluna yalnız sanık lehine başvurulmuşsa, yeniden verilen hüküm, önceki hükümle belirlenmiş olan cezadan daha ağır olamaz.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 285 - özel kanunların temyize ilişkin hükümleri

kanun: (1) 23/4/2016 tarihli ve 6706 sayılı cezaî konularda uluslararası adlî iş birliği kanununun 18 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükmü hariç; diğer kanunlarda temyiz edilebileceği veya haklarında yargıtaya başvurulabileceği belirtilmiş olup da bölge adliye mahkemelerinin görev alanına giren dava ve işlere ilişkin ilk derece mahkemelerinin karar ve hükümlerine karşı istinaf yoluna başvurulur.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 301 - temyizde incelenecek hususlar

kanun: (1) yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 282 - istisnalar

kanun: (1) duruşma açıldığında aşağıda gösterilen istisnalar dışında bu kanunun duruşma hazırlığı, duruşma ve karara ilişkin hükümleri uygulanır: a) duruşma, bu kanunun öngördüğü genel hükümlere göre başladıktan sonra görevlendirilen üyenin inceleme raporu anlatılır. b) ilk derece mahkemesinin gerekçeli hükmü anlatılır. c) ilk derece mahkemesinde dinlenilen tanıkların ifadelerini içeren tutanaklar ile keşif tutanakları ve bilirkişi raporu anlatılır. d) bölge adliye mahkemesi duruşma hazırlığı aşamasında toplanan delil ve belgeler, yapılmışsa keşif ve bilirkişi açıklamalarına ilişkin tutanak ve raporlar anlatılır.* e) bölge adliye mahkemesi duruşmasında dinlenilmeleri gerekli görülen tanık ve bilirkişiler çağrılır. f) sanık, müdafii, katılan ve vekilinin davetiye tebliğ edilmesine rağmen duruşmaya gelmemesi hâlinde duruşmaya devam edilerek sanığın sorgu tutanakları anlatılmak suretiyle dava yokluklarında bitirilebilir. ancak, 195 inci madde hükümleri saklı kalmak üzere, sanık hakkında verilecek ceza, ilk derece mahkemesinin verdiği cezadan daha ağır ise, her hâlde sanığın dinlenmesi gerekir.