halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
çocuğun velayeti boşanmada kime verilir zina varsa?
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, çocuğun velayeti boşanma durumunda kiminle kalacağına ve zina durumunda nasıl bir karar verileceğine dair hükümler bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 182. ve 336. maddelerine göre, boşanma durumunda çocuğun velayeti hakkında hâkimin vereceği karar önemlidir. Eğer boşanma davasında zina iddiaları varsa, bu durum çocuğun velayeti üzerinde de etkili olabilir.

Madde 182'ye göre, hâkim boşanma veya ayrılığa karar verirken, ana ve babayı dinler ve çocuğun yararını göz önünde bulundurur. Zina durumunun çocuğun velayeti üzerinde etkili olabilmesi için, zinanın çocuğun sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararlarına zarar verdiği durumların ispatlanması gerekmektedir. Hâkim, çocuğun en iyi şekilde korunmasını ve çıkarlarının gözetilmesini esas alır.

Madde 336'ya göre, evlilik devam ederken ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar. Ancak, ortak hayata son verildiği durumlarda veya ayrılık gerçekleştiğinde hâkim velayeti eşlerden birine verebilir. Bu durumda, zina gibi olumsuz davranışlar çocuğun velayeti üzerinde etkili olabilir ve hâkim bu durumu dikkate alabilir.

Sonuç olarak, zina durumunun çocuğun velayeti üzerinde etkili olabilmesi için, zinanın çocuğun fiziksel, duygusal veya psikolojik olarak zarar görmesine neden olduğunun mahkeme tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Hâkim, çocuğun en iyi şekilde korunmasını sağlamak ve çıkarlarını gözetmekle yükümlüdür.

İlgili kanun maddeleri: TMK 182. - TMK 336. - TMK 348.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 182 - 1. hâkimin takdir yetkisi

kanun: mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 336 - ii. ana ve baba evli ise

kanun: evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar. ortak hayata son veriimiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir. velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 353 - ii. evlilik sona erince

kanun: evlilik sona erince velâyet kendisinde kalan eş, hâkime çocuğun malvarlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu malvarlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri bildirmek zorundadır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 348 - 1. genel olarak

kanun: çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hâkim aşağıdaki hâllerde velâyetin kaldırılmasına karar verir: (değişik: 1/7/2005-5378/38 md.) 1. ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velâyet görevini gereği gibi yerine getirememesi. 2. ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması. velâyet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır. kararda aksi belirtilmedikçe, velâyetin kaldırılması mevcut ve doğacak bütün çocukları kapsar.