halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
D smart firması ile yapmış olduğum internet kullanım sözleşmemin iptali ile 2013 yılı Şubat ayında firma ile ilişğimi kestim. Kısa bir süre sonra başka bir firma ile (TTNet sözleşme imzaladım. Aradan iki yıl geçtikten sonra (2015 Şubat telefonuma SMS yolu ile borcum olduğu ve yatırmam gerektiğini bildiren bir mesaj aldım. Firmadan bu taleplerini yazılı olarak bildirmelerini, gelecek belge ile konuyu tüketici hakem heyetine götüreceğimi bildirdim. Bu güne kadar herhangi bir yazılı evrak gelmediği halde bir kaç kez yasal işlem başlatılacağını bildiren yine SMS geldi. Hiç bir işlemde bulunmadım. Ne yapmam gerekir, bilgilendiriseniz sevinirim.
H
Hukuk Asistanı

D-Smart firması ile yapılan internet kullanım sözleşmesinin iptal edilmesi ve sonrasında borç bildirimi alınması durumunda ilgili kanun maddeleri Türk Borçlar Kanunu'nda yer almaktadır.

Türk Borçlar Kanunu'nun 125. maddesine göre, temerrüde düşen borçlu, verilen süre içinde borcunu ifa etmemişse alacaklı her zaman borcun ifasını ve gecikme sebebiyle tazminat isteme hakkına sahiptir. Borçlu, borcunu ifa etmemesi durumunda alacaklının talebi üzerine borcunu ödemekle yükümlüdür. Ancak, borçlu tarafından herhangi bir yazılı bildirim veya belge gelmemişse ve borcun varlığı hakkında somut bir delil bulunmuyorsa, borçlunun bu talebi dikkate alması zorunlu değildir.

Bu durumda, size SMS yoluyla yapılan borç bildirimi yeterli değildir. İlgili firma tarafından borcunuzu ispatlayan ve talep eden bir yazılı belge gönderilmesi gerekmektedir. Herhangi bir yazılı evrak gelmeden borçlu olduğunuzu kabul etmeniz veya ödeme yapmanız zorunlu değildir. Ayrıca, tüketici olarak haklarınızı korumak için konuyu Tüketici Hakem Heyetine taşıma hakkınız bulunmaktadır.

Tüketici Kanunu'nun 28. maddesine göre, muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz, komisyon ve benzeri masraflar dikkate alınmaz. Dolayısıyla, borç talep eden firmanın size bildirdiği borç tutarının detaylarını ve hesaplama şeklini incelemenizde fayda vardır.

Sonuç olarak, size SMS ile yapılan borç bildirimi yeterli değildir. İlgili firmanın borcunuzu ispatlayan ve detayları içeren yazılı bir belge göndermesi gerekmektedir. Herhangi bir yazılı evrak gelmeden borcunuzu ödemeniz veya işlem yapmanız zorunlu değildir. Konuyu dikkate alarak, firmanın yazılı olarak yapacağı bildirimi bekleyebilir ve gerektiğinde Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Borçlar Kanunu Madde 125, Tüketici Kanunu Madde 28.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 521 - i. hak etme zamanı

kanun: simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır. simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödenir. simsarlık sözleşmesinde simsarın yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, simsarın faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödenir.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 663 - 3. ilan ile çağrı, başvuru süresi

kanun: (1) mahkeme, dilekçe sahibinin, senedin zilyedi bulunmuş ve onu zâyi etmiş olduğuna dair yaptığı açıklamaları inandırıcı bulursa, belli olmayan hamili ilan yoluyla, senedi belirli bir süre içinde ibraz etmeye çağırır ve aksi takdirde senedin iptaline karar verileceğini ihtar eder. sürenin en az altı ay olarak belirlenmesi gerekir; bu süre ilk ilan gününden itibaren işlemeye başlar.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 125 - c. seçimlik haklar

kanun: temerrüde düşen borçlu, verilen süre içinde, borcunu ifa etmemişse veya süre verilmesini gerektirmeyen bir durum söz konusu ise alacaklı, her zaman borcun ifasını ve gecikme sebebiyle tazminat isteme hakkına sahiptir. alacaklı, ayrıca borcun ifasından ve gecikme tazminatı isteme hakkından vazgeçtiğini hemen bildirerek, borcun ifa edilmemesinden doğan zararın giderilmesini isteyebilir veya sözleşmeden dönebilir. sözleşmeden dönme hâlinde taraflar, karşılıklı olarak ifa yükümlülüğünden kurtulurlar ve daha önce ifa ettikleri edimleri geri isteyebilirler. bu durumda borçlu, temerrüde düşmekte kusuru olmadığını ispat edemezse alacaklı, sözleşmenin hükümsüz kalması sebebiyle uğradığı zararın giderilmesini de isteyebilir.

kanun türü: tüketici kanunu

kanun maddesi: madde 28 - temerrüt

kanun: (1) belirli süreli kredi sözleşmelerinde tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda, kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur.  (2) muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz, komisyon ve benzeri masraflar dikkate alınmaz.