halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Birini şikayet ettim, ifadeye çağrılıp gitmezse de dava açılır mı? Diyelim ki ben karakola şikayet ettikten hemen sonra yurtdışına çıktı. Günler sonra ifadeye çağrıldı ama gelmediği için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Hala yurtdışında, dönmeye de niyeti yok. Dava açılır mı? Yani kısacası davanın açılması için şüphelinin ifadeye gelmesine gerek var mı?
H
Hukuk Asistanı

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, birini şikayet etmeniz ve ifadeye çağrılmasına rağmen gelmemesi durumunda dava açılabilir.

CMK'nın 235. maddesine göre, mağdur veya şikayetçinin dilekçesinde belirttiği adrese tebligat yapılır ve bu adrese çıkartılan çağrıya rağmen gelmeyen kimseye yeniden tebligatta bulunulmaz. Dolayısıyla, ifadeye çağrılan kişi gelmezse ve bu durum üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılırsa, dava açılabilir.

CMK'nın 195. maddesine göre, suç adlî para cezasını veya müsadereyi gerektiriyorsa, sanık duruşmaya gelmese bile duruşma yapılabilir. Bu durumda, şikayetçi olarak ifade veren kişinin şikayeti üzerine dava açılabilir ve sanık hakkında duruşma yapılabilir.

Dolayısıyla, şikayet ettiğiniz kişi ifadeye çağrıldığı halde gelmez ve hakkında yakalama kararı çıkarılırsa, dava açılabilir. Sanığın ifadeye gelmesi dava açılması için zorunlu değildir, duruşma yapılabilir ve sanık hakkında karar verilebilir.

Sonuç olarak, şikayet ettiğiniz kişinin ifadeye gelmemesi durumunda hakkında dava açılabilir ve duruşma yapılabilir. Sanığın ifadeye gelmesi dava açılması için gerekli değildir, mahkeme sanık hakkında karar verebilir.

Net Cevap: İfadeye çağrıldığı halde gelmeyen şüpheli hakkında dava açılabilir, dava açılması için şüphelinin ifadeye gelmesine gerek yoktur.

İlgili Kanun Maddeleri: CMK 235. - CMK 195. - CMK 193.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 235 - mağdur ile şikâyetçinin davete uymamaları

kanun: (1) mağdur, şikâyetçi veya vekilinin, dilekçelerinde veya tutanağa geçirilmiş olan beyanlarında belirttikleri adresleri tebligata esas alınır. (2) bu adrese çıkartılan çağrıya rağmen gelmeyen kimseye yeniden tebligatta bulunulmaz. (3) belirtilen adresin yanlışlığı, eksikliği veya adres değişikliğinin bildirilmemesi nedeniyle tebligat yapılamaması hâllerinde adresin araştırılması gerekmez. (4) bu kimselerin beyanının alınması zorunlu görüldüğü hâllerde üçüncü fıkra uygulanmaz.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 195 - sanığın yokluğunda duruşma

kanun: (1) suç, yalnız veya birlikte adlî para cezasını veya müsadereyi gerektirmekte ise; sanık gelmese bile duruşma yapılabilir. bu gibi hâllerde sanığa gönderilecek davetiyede gelmese de duruşmanın yapılacağı yazılır.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 193 - sanığın duruşmada hazır bulunmaması

kanun: (1) kanunun ayrık tuttuğu hâller saklı kalmak üzere, hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılmaz. gelmemesinin geçerli nedeni olmayan sanığın zorla getirilmesine karar verilir. (2) sanık hakkında, toplanan delillere göre mahkûmiyet, ceza verilmesine yer olmadığı ve güvenlik tedbiri dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılırsa, sorgusu yapılmamış olsa da dava yokluğunda bitirilebilir.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 194 - sanığın mahkemeden uzaklaşması

kanun: (1) mahkemeye gelen sanığın duruşmanın devamı süresince hazır bulunması sağlanır ve savuşmasının önüne geçmek için mahkeme gereken tedbirleri alır. (2) sanık savuşur veya ara vermeyi izleyen oturuma gelmezse, önceden sorguya çekilmiş ve artık hazır bulunmasına mahkemece gerek görülmezse, dava yokluğunda bitirilebilir.