İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 180 - 2. ceza ile zarar arasındaki ilişki
kanun: alacaklı hiçbir zarara uğramamış olsa bile, kararlaştırılan cezanın ifası gerekir. alacaklının uğradığı zarar kararlaştırılan ceza tutarını aşıyorsa alacaklı, borçlunun kusuru bulunduğunu ispat etmedikçe aşan miktarı isteyemez.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 236 - 2. zararın hesaplanması ve giderimi
kanun: borcunu ifa etmeyen alıcı, satıcının bu yüzden uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür. satıcı, satış bedelini ödemede temerrüde düşmüş olan alıcıdan, bu bedel ile satılanın başkasına dürüstlük kurallarına uygun olarak satışından elde ettiği bedel arasındaki farka göre hesaplanacak zararın giderilmesini isteyebilir. satılan, borsada kayıtlı veya piyasa fiyatı bulunan mallardan ise satıcı, böyle bir satışa gerek kalmaksızın alıcıdan, satış bedeli ile malın belirlenmiş ödeme günündeki fiyatı arasındaki farka göre hesaplanacak zararın giderilmesini isteyebilir.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 50 - ii. zararın ve kusurun ispatı
kanun: zarar gören, zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır. uğranılan zararın miktarı tam olarak ispat edilemiyorsa hâkim, olayların olağan akışını ve zarar görenin aldığı önlemleri göz önünde tutarak, zararın miktarını hakkaniyete uygun olarak belirler.
kanun türü: ceza muhakemesi kanunu
kanun maddesi: madde 327 - beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi hâlinde gider
kanun: (1) hakkında beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen kişi, sadece kendi kusurundan ileri gelen giderleri ödemeye mahkûm edilir. (2) bu kişinin önceden ödemek zorunda kaldığı giderler, devlet hazinesince üstlenilir.