halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
merhaba
H
Hukuk Asistanı

Merhaba! Size nasıl yardımcı olabilirim?

S
Sen
Babama dedemden 3 ev kaldı.Biz o evlerden birinde kalıyoruz.20 sene oldu.Dedem öldükten sonra bizi evde bırakmıyorlar.Satılmasını istiyorlar.Bizde bu yüzden bütün evlerin satışı için mahkemeye vereceğiz.Bunu onlara söylediğimizde onlar bize 20 sene evde oturduğumuz için kira parası isteriz sizden dediler.Acaba böyle bir hakları var mi? Diğer ikinci evde de en küçük halam oturmaktadır.Sadece bir büyük ev var ordada babaannem yaşıyordu.O da öldükten sonra ev boş kaldı.Şimdi 3 ev var.Bu evlerin satışı için mahkemeye gideceğiz.Bizden kira parası istiyebilirler mi
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, babanızın dedenizden kalan 3 evle ilgili durumunda şu hususlar dikkate alınmalıdır:

Türk Medeni Kanunu'nun 387. maddesine göre, aile yurdu hâline getirilecek taşınmazların büyüklüğü, üzerindeki rehin haklarına ve malikin diğer mallarına bakılmaksızın, bir ailenin normal geçimine ve barınmasına yetecek ölçüden fazla olamaz. Bu durumda, eğer bir aile yurdu olarak kullanılan evler varsa, bu evlerin satılması konusunda mahkemeye başvurulabilir. Ancak, bu durumda evlerin satılması için haklı bir sebep olmalıdır ve geçici bir istisna kabul edilmemişse malikin, taşınmazları kendisi işletmesi ya da konutta oturması zorunlu olabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 651. maddesine göre, mirasçılar bir tereke malının bölünmesi veya özgülenmesi konusunda anlaşamazlarsa, o mal satılır ve bedeli bölüştürülür. Dolayısıyla, babanızın dedenizden kalan evlerin satışı konusunda mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda, bu evlerin satılması ve bedelinin bölüştürülmesi söz konusu olabilir.

Ancak, mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda ve evlerin satışı gündeme geldiğinde, mirasçılardan biri evlerde oturan diğer mirasçılardan kira bedeli talep edemez. Türk Medeni Kanunu'nun 645. maddesine göre, mirasbırakanın ölümünde onunla birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimseler, ölüm tarihinden başlayarak üç aylık bakım ve geçim giderlerinin terekeden sağlanmasını isteyebilirler. Ancak, burada bahsedilen bakım ve geçim giderleri kira bedeli olarak değerlendirilemez.

Sonuç olarak, babanızın dedenizden kalan 3 evin satışı konusunda mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda, evlerin satılması ve bedelinin bölüştürülmesi gerekebilir. Ancak, evlerde oturan mirasçılardan kira bedeli talep edilmesi hukuki olarak mümkün değildir.

Net Cevap: Evlerin satışı için mahkemeye başvurabilirsiniz, ancak evlerde oturan mirasçılardan kira bedeli talep edilemez.

İlgili kanun maddeleri: TMK 387. - TMK 651. - TMK 645.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 651 - iii. bazı malların özgülenmesi veya satılması

kanun: değerinde önemli azalma olmadan bölünemeyen tereke malı, bütün olarak mirasçılardan birine özgülenir. mirasçılar bir tereke malının bölünmesi veya özgülenmesi konusunda anlaşamazlarsa, o mal satılır ve bedeli bölüştürülür. mirasçılardan biri istemde bulunursa satış artırma yoluyla yapılır. mirasçılar artırmanın şekli konusunda anlaşamazlarsa sulh hâkimi, artırmanın mirasçılar arasında veya herkese açık yapılmasına karar verir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 387 - 1. koşulları

kanun: aile yurdu hâline getirilecek taşınmazların büyüklüğü, üzerindeki rehin haklarına ve malikin diğer mallarına bakılmaksızın, bir ailenin normal geçimine ve barınmasına yetecek ölçüden fazla olamaz. mahkemece haklı sebeplere dayanılarak geçici bir istisna kabul edilmiş olmadıkça malikin, taşınmazı veya üzerindeki tesisi kendisinin işletmesi ya da konutta oturması zorunludur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 645 - e. birlikte yaşayanların hakkı

kanun: mirasbırakanın ölümünde onunla birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimseler, ölüm tarihinden başlayarak üç aylık bakım ve geçim giderlerinin terekeden sağlanmasını isteyebilirler.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 562 - 3. mirasçının alacaklılarının hakları

kanun: mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabilirler. mirasçılıktan çıkarılanın çıkarma tasarrufuna itiraz etmemesi durumunda da iflâs idaresi veya alacaklılar, aynı koşullarla tenkis davası açabilirler.