halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Dedemin sağlığında mallar paylaşıldı kardeşler arasında. Babama ve 2 kardeşine söz verilen yere diğer 3 erkek ve 3 kız kardeşler hakkı olmadan göz diktiler. Kendileri kendi arazilerine yeni ev yapıldığı için tapuları kolayca üstlerine aldılar. Babam diğer kardeşlerine güvenmediği için hakları olan yeri 3 kardeşin üzerine 3e bölerek aldı.(bozamasınlar diye satın alma olarak Dedemle sağlığında bizzat giderek kurumlarda üzerilerine aldı. Dedem geçen sene vefat etti. Şimdi (öncedenvefat etmiş olan amcamın çocukları babalarından kalan haklarından hariç babamların haklarına göz dikerek muris muvazaası davası açmışlar. Tek delilleri fazla ödeme miktar yazmaması, bankada dekont bulunmaması(ödeme yapılmadı zaten paylarıydı, alıcıların güya durumları olmaması vs. Bu durumda ne yapabiliriz alabilirler mi davayı? Ayrıca babam 10 sene yatalak babanneme ve dedeme bakmış, herşeyleriyle sadece o ilgilenmiş babamın evlerinden cenazeleri çıkmıştır. Bakım tapusu zaten o yer hakkı olduğu için çıkarmadı. Davayı nasıl alabiliriz babam annesine ve babasına baktığı için alabilir mi? Diğer 2 amcam ayrı mı tutulur. Yoksa bir mi onların da hakkıydı. ne yapabiliriz önerilerinizi bekliyorum sağolun cok.
H
Hukuk Asistanı

Mirasbırakanın vefatından sonra mirasçılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve miras paylaşımı konusunda dava açılması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Sizin durumunuzda, amcanızın çocuklarının babalarından kalan haklarından vazgeçerek babanızın üzerine aldığı yerler için miras muvazaası davası açmaları durumu söz konusudur.

Mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler. Dolayısıyla, amcanızın çocuklarının babalarının miras hakkından vazgeçerek babanıza yerlerin üzerine alınması durumunda miras muvazaası iddiasında bulunmaları hukuki bir hakları olabilir. Ancak, bu durumun ispatı ve mahkeme kararına bağlanması gerekmektedir.

Mirasçıların miras paylaşımında saklı payları bulunmaktadır ve bu paylar karşılanmadan tasarruf yapılamaz. Bu nedenle, babanızın diğer kardeşlerin haklarına saygı göstererek yerleri 3e bölerek almış olması ve tapuları üzerlerine almış olmaları dikkate alınmalıdır.

Babanızın, 10 sene boyunca yatalak olan büyükannelerin ve dedenin bakımını üstlendiği durum da mahkemede dikkate alınabilecek bir husustur. Bakım hizmetleri nedeniyle babanızın miras paylaşımında öncelikli olarak değerlendirilmesi ve bu hizmetlerin karşılığında miras payında artış talep edilebilir. Ancak, bu durumun ispatı ve mahkeme kararına bağlanması gerekmektedir.

Önerim, miras muvazaası davası açan amcanızın çocuklarının iddialarına karşı hukuki olarak kendinizi ve babanızı savunmanız için bir avukattan hukuki danışmanlık almanız ve davanın seyrine göre hareket etmenizdir. Miras hukuku konularında uzmanlaşmış bir avukattan alacağınız destekle, miras paylaşımı ve miras muvazaası davasına karşı etkili bir savunma yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, miras muvazaası davası açan amcanızın çocuklarının iddialarına karşı hukuki olarak kendinizi savunmanız ve babanızın bakım hizmetleri nedeniyle miras payında artış talep etmeniz mümkündür. Ancak, bu konuda hukuki danışmanlık almanız ve davanın seyrine göre hareket etmeniz önemlidir.İlgili kanun maddeleri: TMK 560. - TMK 642. - TMK 679.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 642 - b. paylaşmayı isteme hakkı

kanun: mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. her mirasçı terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır. paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 560 - 1. genel olarak

kanun: saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler. yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 679 - i. garanti borcu

kanun: paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumludurlar. mirasçılar, paylaşmada her birine özgülenmiş olan alacakların varlığını birbirlerine karşı garanti ettikleri gibi; borsaya kayıtlı olan kıymetli evrak dışında, alacağın mirasçının hakkına mahsup edilen miktarı için borçlunun ödeme gücünden adî kefil gibi sorumludurlar. garantiye ve kefalete dayanan dava, paylaşma tarihinin veya daha sonra yerine getirilecek alacaklarda muacceliyet tarihinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 562 - 3. mirasçının alacaklılarının hakları

kanun: mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabilirler. mirasçılıktan çıkarılanın çıkarma tasarrufuna itiraz etmemesi durumunda da iflâs idaresi veya alacaklılar, aynı koşullarla tenkis davası açabilirler.