halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Ben bir devlet hastanesinde veznedar olarak çalışıyorum.Ancak, kendim V.H.K.İ olarak hastaneye atandım. Kendim kulağımdan engelli olup veznedarlık dışında başka birimde çalışmak istediğimi hastane müdürüne söyledim.Hastane müdürü de personel eksikşiğinden dolayı bir sürelik veznede çalışacağjnı söyledi. Bu durum için dava açıp başka birimde çalışmam için yararlı olur mu ?
H
Hukuk Asistanı

İlgili kanun maddeleri arasında, durumunuzu değerlendirmek için Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 77. ve 80. maddeleri ile Avukatlık Kanunu'nun geçici 13. maddesi dikkate alınabilir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 77. maddesine göre, bir avukatın dava açabilmesi ve yargılamayla ilgili işlem yapabilmesi için vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermesi gerekmektedir. Ancak, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, belirli bir süre içinde vekâletnamesini getirmesi koşuluyla avukatın dava açmasına veya işlem yapmasına izin verebilir. Bu durumda, vekâletnamesiz dava açmak veya işlem yapmak mümkün olmayabilir.

Öte yandan, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 80. maddesine göre, hâkim bir tarafın davasını bizzat takip edecek yeterlikte olmadığını görürse, o tarafa uygun bir süre tanıyarak, davasını vekil aracılığıyla takip etmesine karar verebilir. Dolayısıyla, eğer bir devlet hastanesinde veznedar olarak çalışırken başka bir birimde çalışmak istiyorsanız ve bu konuda hastane müdürü ile görüşmeler yapıyorsanız, hâkimin bu durumu değerlendirerek size uygun bir süre tanımasını talep edebilirsiniz.

Ancak, Avukatlık Kanunu'nun geçici 13. maddesinde dava vekilleri için belirli şartlar ve prosedürler belirtilmektedir. Bu madde genellikle avukatların mesleklerini icra edebilmeleri ve baro listesine yazılmaları ile ilgilidir. Dolayısıyla, hastanede çalışan bir veznedar olarak bu madenin doğrudan uygulanması beklenmeyebilir.

Sonuç olarak, devlet hastanesinde veznedar olarak çalışırken başka bir birimde çalışma talebiniz için hukuki süreç başlatmak isterseniz, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda durumunuzu değerlendirebilir ve hâkimden uygun bir süre talep edebilirsiniz. Ancak, Avukatlık Kanunu'nun geçici 13. maddesi doğrudan durumunuza uygulanmayabilir.

Net Cevap: Hukuki süreç başlatmak istediğinizde, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hâkimden uygun bir süre talep edebilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 77 - vekâletnamesiz dava açılması ve işlem yapılması

kanun: (1) vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz. şu kadar ki, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, vereceği kesin süre içinde vekâletnamesini getirmek koşuluyla avukatın dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verebilir. bu süre içinde vekâletname verilmez veya asıl taraf yapılan işlemleri kabul ettiğini dilekçeyle mahkemeye bildirmez ise dava açılmamış veya gerçekleştirilen işlemler yapılmamış sayılır. (2) vekâletnamesiz işlem yapmasına izin verilen ancak haklı bir sebep olmaksızın süresi içinde vekâletname ibraz etmeyen avukat, celse harcı ile diğer yargılama giderleri ve karşı tarafın uğradığı zararları ödemeye mahkûm edilir. bunu kötüniyetle yapan avukat aleyhine, ceza ve disiplin soruşturması açılmasını sağlamak üzere, cumhuriyet başsavcılığına ve vekilin bağlı olduğu baro başkanlığına durum yazıyla bildirilir. (3) bir tarafın avukat tutmak istemesi sebebiyle, yargılama hiçbir şekilde başka bir güne bırakılamaz. (4) avukatın istifa etmesi, azledilmesi veya dosyayı incelememiş olması sebebiyle yargılama başka bir güne bırakılamaz. ancak, dosyanın incelenmemiş olması geçerli bir özre dayanıyorsa, hâkim bir defaya mahsus olmak üzere, kısa bir süre verebilir. verilen süre sonunda, dosya incelenmemiş olsa bile davaya devam olunur.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 10 - iş görmekten memnuiyet

kanun: icra ve iflâs işlerine bakan memur ve müstahdemler 1. kendisinin, 2. karı veya kocasının, nişanlısının yahut kan ve sıhrî usul ve füruunun veya üçüncü derece dâhil olmak üzere bu dereceye kadar olan kan ve sıhrî civar hısımlarının, 3. kanuni mümessili veya vekili yahut müstahdemi bulunduğu bir şahsın, menfaati olan işleri göremeyip, derhal icra mahkemesine haber vermeye mecburdur. icra mahkemesi müracaatı yerinde görürse o işi diğer bir memura, bulunmayan yerlerde kâtiplerinden birine verir.

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 80 - tarafın davasını takip edebilecek ehliyette olmaması

kanun: (1) hâkim, taraflardan birisinin, davasını bizzat takip edecek yeterlikte olmadığını görürse, ona uygun bir süre tanıyarak, davasını vekil aracılığıyla takip etmesine karar verebilir. verilen karara uymayan taraf hakkında, yokluğu hâlindeki hükümlere göre işlem yapılır.

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde geçici 13 - -

kanun: 3499 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihte dava, vekaleti ruhsatnamesine sahip olanlar, beş avukat bulunmıyan yerlerde vekalet icra edebilirler. bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce 3499 sayılı kanunun (muvakkat iv üncü) maddesi uyarınca beş avukat bulunmıyan yerlerde dava vekilliği yapmakta olanların kazanılmış hakları saklıdır. (değişik: 2/5/2001 - 4667/96 md.) dava vekillerinin, mesleklerini icra edebilmeleri için, o yerin bağlı olduğu baroca tutulan bir listeye yazılmaları şarttır. listeye yazılmak için yapılan başvuru üzerine barolar, istemin kabul veya reddine dair kararlarını bir ay içinde vermek zorundadır. bu süre içinde karar verilmez yahut ret kararı verilir ise ilgili şahıs; karar verilmemiş ise bir aylık sürenin sonunda, istem reddedilmiş ise ret kararının tebliği tarihinden itibaren onbeş gün içinde türkiye barolar birliği yönetim kuruluna itiraz edebilir. türkiye barolar birliğinin itiraz üzerine verdiği kararlar adalet bakanlığına ulaştığı tarihten itibaren iki ay içinde bakanlıkça karar verilmediği veya karar onaylandığı takdirde kesinleşir. ancak adalet bakanlığı uygun bulmadığı kararları bir daha görüşülmek üzere, gösterdiği gerekçesiyle birlikte türkiye barolar birliğine geri gönderir. geri gönderilen bu kararlar türkiye barolar birliği yönetim kurulunca üçte iki çoğunlukla aynen kabul edildiği takdirde onaylanmış, aksi halde onaylanmamış sayılır; sonuç türkiye barolar birliği tarafından adalet bakanlığına bildirilir. 8 inci maddenin altıncı ve yedinci fıkraları hükümleri burada da kıyasen uygulanır. listeye yazılma, bu kanunun davavekillerine tanıdığı hak ve yetkilerden faydalanmak ve yükümlere tabi olmak bakımından, baro levhasına yazılmanın sonuçlarını doğurur. listenin barolarca nasıl düzenleneceği, listeye yazılmak için yapılacak başvurma hakkındaki işlemler listenin mahkemelere, cumhuriyet savcılıklarına, icra ve iflas dairelerine ve diğer resmi mercilere bildirilme tarzı ve listeden kaydın silinmesi şekli bu kanunun 182 inci maddesinde yazılı yönetmelikte gösterilir.