halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Kısaca: Arsa için emlakçıya kaporayı sözleşme imzalayarak verdim. Tapu müdürlüğünden aldığım bilgiye göre emlakçının verdiği bilgilerde yalan/yanlış bilgi tespit ettim. Kaporamı geri alabilir miyim? Detay: Emlakçı imarlı ve hemen bina dikebileceğimi, 3 kat imarlı olduğunu söyledi. O gün hafta sonuydu ve farklı şehire gitmiştim diye tapuya gidemedim (ilk yatırımım :/ anlaştık kaporayı verdim, 3 gün sonra ek biraz ödeme istedi arsa sahibine vermek için onu da verdim :/. Kaporanın sebebi bana aracımı satmam için 2 1-2 ay zaman verdi çünkü takasta aracı istememiş mal sahibi. Araç için alıcı buldum, arsayı almak için Tapu müdürlüğüne gittim, arsanın bir kısmı yola gidecekmiş ve yandaki binalar yıkılmadan birlikte, hesaplanmadan çivi çakılamazmış. Emlakçıya gittim yok öyle değil haritacıya çizdirelim dikersin vs diye yalan söylüyor tapudan iyi mi bilecek. Sözleşmede cayarsan paranı alamazsın yazıyor. Ben bu adamdan paramı geri nasıl alabilirim? Yalan bilgileri telefonda söyledi nasıl kanıtlayabilirim emin değilim. Şimdiden teşekkürler.
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun 540. maddesi gereğince, emlakçı size arsa hakkında verdiği yanıltıcı bilgiler nedeniyle dürüstlük kurallarına aykırı davrandığı takdirde, kaporayı geri alabilirsiniz. Emlakçının satın aldığınızdan fazla veya sattığınızdan eksik bir bedel bildirmesi durumunda ücret alma hakkını kaybetmektedir. Dolayısıyla, emlakçının size yanlış bilgi verdiğini kanıtlamanız halinde kaporayı geri alma hakkınız bulunmaktadır.

Ayrıca, Türk Borçlar Kanunu'nun 42. maddesi gereğince, temsil olunan tarafından verilen yetkinin sınırlanması veya geri alınması mümkündür. Emlakçıya verdiğiniz kaporayı geri almak için emlakçıyla yapılan sözleşmede cayarsanız paranızı alamazsınız hükmü bulunsa da, bu durum emlakçının size yanıltıcı bilgi vermesi halinde geçerli olmayabilir.

Sonuç olarak, emlakçının size arsa hakkında yanıltıcı bilgiler verdiğini kanıtlamanız halinde Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda kaporayı geri alma hakkınız bulunmaktadır. Emlakçıyla yapılan sözleşmede cayarsanız paranızı alamazsınız hükmü olsa da, dürüstlük kurallarına aykırı davranan emlakçının bu hakkı kaybetmesi mümkündür.

Net Cevap: Emlakçının size yanıltıcı bilgiler vermesi durumunda kaporayı geri alabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TBK 540. - dürüstlük kurallarına aykırı davranışta bulunma durumu, TBK 42. - temsil olunan tarafından verilen yetkinin sınırlanması veya geri alınması.

İlgili kanun maddelerine atıfta bulunarak verilen cevap neticesinde, emlakçının size yanıltıcı bilgiler vermesi durumunda kaporayı geri alma hakkınız bulunmaktadır.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 540 - b. kaybedilmesi

kanun: komisyoncu, vekâlet verene karşı dürüstlük kurallarına aykırı davranır, özellikle ona satın aldığından fazla veya sattığından eksik bir bedel bildirirse, ücret alma hakkını kaybeder. bedelin gerçekleşen bedelden farklı gösterilmesi durumunda vekâlet veren, komisyoncuyu gerçekleşen bedel üzerinden satılanın alıcısı veya satıcısı sayma hakkına sahiptir.

kanun türü: kamulaştırma kanunu

kanun maddesi: madde 34 -  mal sahibinin sağladığı yararları geri alma hakkı

kanun: mal sahiplerinin 31 inci maddedeki yasaklara rağmen avukat veya dava vekillerine veya bu kanuna göre görevlendirilenlere veya üçüncü şahıslara verdikleri paraları veya sağladıkları yararlar karşılığını bir yıl içinde geri almaya hakları vardır.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 542 - 4. malın açık artırmayla satılması

kanun: komisyoncuya verilen malın satılamaması veya satış emrinden cayılması durumunda vekâlet veren, malı geri almakta ya da o malla ilgili başka işlem yapmakta aşırı ölçüde   gecikirse   komisyoncu,  malı   bulunduğu  yer   mahkemesinden   karar   alarak   açık artırmayla sattırabilir. ancak, mal borsada kayıtlıysa veya piyasa fiyatı varsa ya da yapılacak masrafa oranla değeri azsa, hâkim satışın başka bir yolla yapılmasına da karar verebilir. malın bulunduğu yerde vekâlet veren ya da temsilcisi hazır bulunmazsa, satış kararı vekâlet veren dinlenmeksizin de verilebilir. malın hızla değer kaybetmesi hâli dışında, artırmanın yer ve zamanının mahkemece vekâlet verene bildirilmesi zorunludur.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 42 - a. yetkinin sınırlanması ve geri alınması

kanun: temsil olunan, hukuki bir işlemden doğan temsil yetkisini her zaman sınırlayabilir veya geri alabilir. ancak, taraflar arasındaki hizmet, vekâlet veya ortaklık sözleşmeleri gibi hukuki ilişkilerden doğabilecek haklar saklıdır. temsil olunan, bu hakkından önceden feragat edemez. temsil olunan verdiği yetkiyi üçüncü kişilere açıkça veya dolaylı biçimde bildirmişse, bu yetkiyi tamamen veya kısmen geri aldığını onlara bildirmediği takdirde, yetkinin geri alındığını iyiniyetli üçüncü kişilere karşı ileri süremez.