halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Engelli olan halam üzerinden ötv indiriminden yararlanarak araç satın aldım. Arac tutarını yarısı halam üzerinden arac kredisi cekildi diğer yarısıda banka kredisi ile ödendi her 2 kredininde ödemesini herşeyini ben yapıyorum eft dökümleri var, şahitler var Halam bizde kalıyor ve bakımını biz yapıyorduk 1 yıl sonra halam vefat etti amcalarım aractan hak talep edip dava actılar bende itiraz edip elimdeki ödediğime dair dekontları şahitleri sundum sizce sonuç ne olur teşekkürler
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun 452. maddesi gereğince, engelli olan halam üzerinden ötv indiriminden yararlanarak aldığınız aracın tutarının yarısı halam üzerinden çekilen araç kredisi ve diğer yarısı banka kredisi ile ödenmiş olmasına rağmen, tüm ödemeleri sizin tarafınızdan yapılmıştır. Halamın vefatının ardından amcalarınızın araçtan hak talep ederek dava açmaları durumunda, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri ve ödediğinize dair delilleriniz dikkate alınacaktır.

Türk Medeni Kanunu'nun 452. maddesine göre, vasinin onamadığı işlemlerde taraflardan her biri verdiğini geri isteyebilir. Dolayısıyla, halamın üzerinden çekilen araç kredisinin ve diğer ödemelerin tamamını sizin yapmış olmanız durumunda, amcalarınızın araçtan hak talep etmeleri hakkaniyete uygun olmayabilir. Ayrıca, halamın sizinle birlikte yaşaması ve bakımının sizin tarafınızdan yapılması da durumu lehinize gösterecek unsurlar arasında yer almaktadır.

Ayrıca, Türk Borçlar Kanunu'nun 297. maddesi gereğince, bağışlayanın geri alma hakkı sebebiyle bir yıl içinde bağışlamayı geri alabileceği ve bu hakkın bağışlayanın ölümü halinde mirasçılarına geçeceği hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla, halamın vefatının ardından amcalarınızın araçtan hak talep etmeleri durumunda, bağışlama veya geri alma hakkı gibi hususlar da dikkate alınabilir.

Sonuç olarak, elinizdeki ödeme delilleri, şahitler ve halamın bakımıyla ilgili durumun dikkate alınması sonucunda, amcalarınızın araçtan hak talep etmeleri durumunda mahkeme tarafından verilecek kararda lehinize etkili olabilir. Ancak, davanın sonucu neticesinde mahkeme tarafından tarafların ileri sürdüğü delillerin değerlendirilmesi sonucunda bir karar verilecektir.

Netice olarak, ödediğinize dair delillerinizin, halamın bakımıyla ilgili durumun ve diğer faktörlerin dikkate alınması sonucunda, amcalarınızın araçtan hak talep etmeleri durumunda davada lehinize karar verilebilir.İlgili kanun maddeleri: TMK 452. - TBK 297.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 283 - iadenin şümulü

kanun: davacı, iptâl davası sabit olduğu takdirde, bu davaya konu teşkil eden mal üzerinde cebri icra yolu ile, hakkını almak yetkisini elde eder ve davanın konusu taşınmazsa, davalı üçüncü şahıs üzerindeki kaydın tashihine mahal olmadan o taşınmazın haciz ve satışını isteyebilir. iptâl davası, üçüncü şahsın elinden çıkarmış olduğu mallar yerine geçen değere taalluk ediyorsa, bu değerler nisbetinde üçüncü şahıs nakden tazmine (davacının alacağından fazla olmamak üzere) mahkum edilir. iptâl davası üzerine üçüncü şahıs da, mamelekinde hasıl olacak eksikliğin borçludan tahsilini aynı davada isteyebilir. bu talep, iptâl davasının tefrik edilerek daha önce hükme bağlanmasına mani değildir. iptâl davasını kaybeden üçüncü şahıs, karşılık olarak şeyi* veya bedelini borçludan veya iflâs masasından geri isteyebilir. batıl bir tasarruf neticesinde kendisine ödenilen şeyi geri veren alacaklı eski haklarını muhafaza eder. kendisine bağış yapılan iyi niyetli ise yalnız dava zamanında elinde bulunan miktarı geri vermeye mecburdur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 452 - b. onamamanın sonucu

kanun: vasinin onamadığı işlemlerde taraflardan her biri verdiğini geri isteyebilir. ancak, vesayet altındaki kişi, sadece kendi menfaatine harcanan veya geri isteme zamanında malvarlığında mevcut olan zenginleşme tutarıyla ya da iyiniyetli olmaksızın elden çıkarmış olduğu miktarla sorumludur. vesayet altındaki kişi, fiil ehliyetine sahip olduğu hususunda diğer tarafı yanıltmış ise, onun bu yüzden uğradığı zarardan sorumlu olur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 565 - a. tenkise tâbi kazandırmalar

kanun: aşağıdaki karşılıksız kazandırmalar, ölüme bağlı tasarruflar gibi tenkisine tâbidir: 1. mirasbırakanın, mirasçılık sıfatını kaybeden yasal mirasçıya miras payına mahsuben yapmış olduğu sağlararası kazandırmalar, geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar ya da alışılmışın dışında verilen çeyiz ve kuruluş sermayesi, 2. miras haklarının ölümden önce tasfiyesi maksadıyla yapılan kazandırmalar, 3. mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar ve ölümden önceki bir yıl içinde âdet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlamalar, 4. mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 297 - iii. geri alma hakkının süresi ve mirasçılara geçmesi

kanun: bağışlayan, geri alma sebebini öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde bağışlamayı geri alabilir. bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılarına geçer ve mirasçıları bu sürenin sona ermesine kadar bu hakkı kullanabilirler.  bağışlayan, sağlığında geri alma sebebini öğrenememişse, mirasçıları, ölümünden başlayarak bir yıl içinde bağışlamayı geri alma hakkını kullanabilirler. bağışlanan, bağışlayanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldürür veya onun geri alma hakkını kullanmasını engellerse, mirasçıları bağışlamayı geri alabilirler.