İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 197 - iii. birlikte yaşamaya ara verilmesi
kanun: eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddî biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir. birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır. eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir. eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hâkim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 162 - ii. hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
kanun: eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. affeden tarafın dava hakkı yoktur.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 206 - i. eşlerden birinin istemi ile
kanun: haklı bir sebep varsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilir. özellikle aşağıdaki hâllerde haklı bir sebebin varlığı kabul edilir: 1. diğer eşe ait malvarlığının borca batık veya ortaklıktaki payının haczedilmiş olması, 2. diğer eşin, istemde bulunmanın veya ortaklığın menfaatlerini tehlikeye düşürmüş olması, 3. diğer eşin, ortaklığın malları üzerinde bir tasarruf işleminin yapılması için gereken rızasını haklı bir sebep olmadan esirgemesi, 4. diğer eşin, istemde bulunan eşe malvarlığı, geliri, borçları veya ortaklık malları hakkında bilgi vermekten kaçınması, 5. diğer eşin sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksun olması. eşlerden biri ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun ise, onun yasal temsilcisi de bu sebebe dayanarak mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 165 - v. akıl hastalığı
kanun: eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.