halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
eşim beni öldürmeye çalıştı boşanabilir miyim
H
Hukuk Asistanı

Eşinizin sizi öldürmeye çalıştığı durum, Türk Medeni Kanunu'nun 162. maddesinde belirtilen "ii. hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış" sebebine örnek olarak kabul edilebilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 162. maddesine göre, eşlerden her biri diğer tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. Dolayısıyla, eşinizin size yönelik hayata kast teşkil eden bir davranışta bulunması durumunda boşanma davası açma hakkınız bulunmaktadır.

Ayrıca, eşinizin size karşı işlediği suçun ciddiyeti ve tehlikeliliği dikkate alındığında, hemen boşanma davası açabilir ve tedbir talebinde bulunabilirsiniz. Eşinizin size yönelik şiddet uygulaması, hayatınızı tehlikeye atması durumunda derhal adli makamlara başvurmanız önem taşımaktadır.

Sonuç olarak, eşinizin sizi öldürmeye çalışması durumunda, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda boşanma davası açabilir ve koruma tedbirleri talep edebilirsiniz. Bu durumda, en kısa sürede bir avukata danışmanız ve hukuki süreci başlatmanız önemlidir.

Net Cevap: Eşinizin sizi öldürmeye çalışması durumunda boşanma davası açabilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: TMK Madde 162 - ii. hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 162 - ii. hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

kanun: eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. affeden tarafın dava hakkı yoktur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 165 - v. akıl hastalığı

kanun: eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 167 - i. konusu

kanun: boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 163 - iii. suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

kanun: eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.