halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
3 haftalık evliyim esim 3 haftada 3 kere babamın evine beni bırakıp aramıyo sormuyo.aileside umursamıyo altın vb bütün eşyalarımda onlarda madur durumdayım boşanmak istiyorum haklarım nelerdir. nasıl bir yol izlemeliyim
H
Hukuk Asistanı

Eşinizin sizi sürekli olarak terk etmesi ve ilgisiz davranması durumunda boşanma yoluna başvurabilirsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda haklarınızı kullanabilirsiniz.

Türk Medeni Kanunu'nun 164. maddesine göre, eşlerden biri evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Bu durumda, eşinizin sizi terk etmesi ve ilgisiz davranması boşanma sebebi olarak kabul edilebilir.

Boşanma davası açmak için öncelikle bir avukata danışmanız ve boşanma davası açma süreci hakkında bilgi almanız önemlidir. Boşanma davası sürecinde mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konularda da haklarınızı arayabilirsiniz.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 254. maddesine göre evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir.

Sonuç olarak, eşinizin sizi terk etmesi ve ilgisiz davranması durumunda boşanma davası açabilir ve haklarınızı mahkemede arayabilirsiniz. Bu süreçte bir avukattan destek almanız ve boşanma davası sürecini başlatmanız önemlidir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 164. - TMK 254.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 280 - 3. diğer malvarlığı değerleri

kanun: bir eş, üstün bir yararının varlığını ispat etmek suretiyle diğer malvarlığı değerlerinin de payına mahsuben kendisine verilmesini isteyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 164 - iv. terk

kanun: eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır. davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz. (*) 31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı kanunun 19 uncu maddesiyle, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “hâkim” ibarelerinden sonra gelmek üzere “veya noter” ibareleri eklenmiş ve metne işlenmiştir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 254 - 1. iptal veya boşanma hâlinde

kanun: evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir. eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir. hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir. eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 211 - 3. eski rejime dönme

kanun: alacaklı tatmin edildiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, mal ortaklığının yeniden kurulmasına karar verebilir. eşler, mal rejimi sözleşmesiyle edinilmiş mallara katılma rejimini kabul edebilirler.