İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 199 - v. tasarruf yetkisinin sınırlanması
kanun: madde 199 - ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan malî bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir. hâkim bu durumda gerekli önlemleri alır. hâkim, eşlerden birinin taşınmaz üzerinde tasarruf yetkisini kaldırırsa, re’sen durumun tapu kütüğüne şerhedilmesine karar verir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 206 - i. eşlerden birinin istemi ile
kanun: haklı bir sebep varsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilir. özellikle aşağıdaki hâllerde haklı bir sebebin varlığı kabul edilir: 1. diğer eşe ait malvarlığının borca batık veya ortaklıktaki payının haczedilmiş olması, 2. diğer eşin, istemde bulunmanın veya ortaklığın menfaatlerini tehlikeye düşürmüş olması, 3. diğer eşin, ortaklığın malları üzerinde bir tasarruf işleminin yapılması için gereken rızasını haklı bir sebep olmadan esirgemesi, 4. diğer eşin, istemde bulunan eşe malvarlığı, geliri, borçları veya ortaklık malları hakkında bilgi vermekten kaçınması, 5. diğer eşin sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksun olması. eşlerden biri ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun ise, onun yasal temsilcisi de bu sebebe dayanarak mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 353 - ii. evlilik sona erince
kanun: evlilik sona erince velâyet kendisinde kalan eş, hâkime çocuğun malvarlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu malvarlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri bildirmek zorundadır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 261 - iv. ispat
kanun: bir eşin kişisel malı olduğu ispatlanmadıkça tüm malvarlığı değerleri ortaklık malı sayılır.