halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Eşim ve 2 kardeşi babalarından kalan mülkü bir süre sonra satış(herhangi bir para alınmamış göstererek(sanırım annelerine devretmişler. Şimdi ise küçük kardeşin baskısı ile anneleri satmaya karar vermiş. Eşim, hukiki olarak satılmasını engelleme veya hakkını geri alma gibi bir hakkı var mıdır?
H
Hukuk Asistanı

Eşinizin ve kardeşlerinin babalarından kalan mülkü annelerine devretmeleri ve sonrasında annenizin satmaya karar vermesi durumunda, eşinizin hukuki olarak bazı hakları bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 732. maddesine göre, paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler. Dolayısıyla, eşinizin annenizin satmaya karar verdiği mülk üzerindeki payı varsa, diğer kardeşiyle birlikte bu önalım hakkını kullanabilir. Bu durumda, eşinizin mülk üzerindeki payını koruma ve satışı engelleme hakkı bulunmaktadır.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 440. maddesi vesayet altındaki kişinin menfaati gerektirirse değerli şeylerin dışındaki taşınırların açık artırma ile satılması gerektiğini belirtmektedir. Bu durumda, annenizin satmaya karar verdiği mülkün satışı da hukuki süreçlere uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Eşiniz, mülkün satışı sürecinde hukuki haklarını korumak için gerekli adımları atabilir ve satışın usulüne uygun yapılmasını sağlayabilir.

Sonuç olarak, eşinizin annenizin satmaya karar verdiği mülk üzerindeki hukuki hakları, önalım hakkı ve satışın usulüne uygun yapılması konularında korunmaktadır. Eşiniz, mülkün satışı sürecinde hukuki danışmanlık alarak haklarını koruyabilir ve gerekirse satışı engelleme veya hakkını geri alma yoluna gidebilir.

Net Cevap: Eşinizin, annenizin satmaya karar verdiği mülk üzerindeki hukuki hakları bulunmaktadır. Önalım hakkını kullanarak satışı engelleme veya hakkını geri alma yoluna gidebilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 732. - TMK 440. - TMK 732.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 651 - iii. bazı malların özgülenmesi veya satılması

kanun: değerinde önemli azalma olmadan bölünemeyen tereke malı, bütün olarak mirasçılardan birine özgülenir. mirasçılar bir tereke malının bölünmesi veya özgülenmesi konusunda anlaşamazlarsa, o mal satılır ve bedeli bölüştürülür. mirasçılardan biri istemde bulunursa satış artırma yoluyla yapılır. mirasçılar artırmanın şekli konusunda anlaşamazlarsa sulh hâkimi, artırmanın mirasçılar arasında veya herkese açık yapılmasına karar verir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 732 - a. önalım hakkı sahibi

kanun: paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 440 - iii. taşınırların satılması

kanun: vesayet altındaki kişinin menfaati gerektirirse değerli şeylerin dışındaki taşınırlar, vesayet makamının vereceği talimat uyarınca, açık artırma ile satılır. hâkim, özel durumları, taşınırın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir. vesayet altındaki kişinin kendisi veya ailesi için özel bir değer taşıyan şeyler, zorunluluk olmadıkça satılamaz.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 553 - ii. tereke malları üzerinde tasarruf

kanun: mirasbırakan taahhüt etmiş olmadıkça, terekeye dahil malların, vasiyeti yerine getirme görevlisi tarafından devri veya bunlar üzerinde sınırlı aynî haklar kurulması, sulh hâkiminin yetki vermesine bağlıdır. hâkim, olanak bulunduğu takdirde mirasçıları dinledikten sonra karar verir. olağan giderleri karşılayacak ölçüdeki tasarruflar için yetki almaya gerek yoktur.