halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Eşimin babasının evinde 8 senedir oturuyoruz ev babasının üzerine tapusu ve bazı anlaşmazlıklar yüzünden suya el atma davası açmış babası evden çıkmamızı istiyor bunun sonucunda bizi evden çıkarabilirmi bu zamana kadar kira sorunu yoktu sonuçta baba oğul tatsizliktan sonra evden atmak için bu yolu bulmuş bu dava nasıl sonuçlanır bizim bu konuda hakkımız ve yapabileceklerimiz nelerdir Bu arada babasının 4tane evi var
H
Hukuk Asistanı

Eşinizin babasının evinde 8 senedir oturmanıza rağmen, evin babasının üzerine tapulu olması ve suya erişim konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle babası tarafından evden çıkarılma davası açılması durumunda Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri devreye girecektir.

Türk Medeni Kanunu'nun 761. maddesine göre, evi için gerekli suya erişim konusunda sıkıntı yaşayan taşınmaz malikleri, komşusundan suyu tam bir bedel karşılığında almasını sağlayacak bir irtifak kurulmasını talep edebilirler. Bu durumda, zorunlu su ihtiyacı olan tarafın menfaati gözetilir ve irtifak hakkı kurulabilir.

Ancak, eşinizin babasının size evden çıkma davası açması durumunda, Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi ve 254. maddesi de önemli olacaktır. Madde 194'e göre, eşlerden biri aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini eşin açık rızası olmadan feshedemez. Eğer ev aile konutu olarak kabul ediliyorsa, eşinizin babasının evden çıkarılma talebi bu maddeye göre değerlendirilecektir.

Ayrıca, Madde 254'e göre evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi durumunda aile konutunda kimin kalacağı ve ev eşyasını kimin kullanacağı konusunda eşlerin anlaşamaması halinde hâkim karar verecektir. Bu durumda, eşinizin babasının evden çıkarılma talebi mahkeme tarafından değerlendirilir ve hakkaniyet ilkesi, eşlerin ekonomik durumu ve varsa çocukların menfaatleri göz önünde bulundurularak karar verilir.

Sonuç olarak, eşinizin babasının evden çıkarılma davası açması durumunda, durumunuzun aile konutu olarak kabul edilip edilmemesi, suya erişim konusundaki anlaşmazlıklar ve mahkeme kararlarına bağlı olarak sonuçlanacaktır. Bu nedenle, hukuki danışmanlık alarak haklarınızı ve yapabileceklerinizi değerlendirmeniz önemlidir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 194. - TMK 254. - TMK 761.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 349 - b. aile konutu

kanun: aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir. kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hâlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorundadır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 194 - ii. aile konutu

kanun: eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir. aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir. (*) aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur. __________________________________ (*) 6/2/2014 tarihli ve 6518 sayılı kanunun 44 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan “şerhin verilmesini” ibaresinden sonra gelmek üzere “tapu müdürlüğünden” ibaresi eklenmiştir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 254 - 1. iptal veya boşanma hâlinde

kanun: evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir. eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir. hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir. eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 761 - v. zorunlu su

kanun: evi, arazisi veya işletmesi için .gerekli sudan yoksun olup, bunu aşırı zahmet ve gidere katlanmaksızın başka yoldan sağlayamayan taşınmaz maliki, komşusundan, onun ihtiyacından fazla olan suyu tam bir bedel karşılığında almasını sağlayacak bir irtifak kurulmasını isteyebilir. zorunlu su irtifakının kurulmasında öncelikle kaynak sahibinin menfaati gözetilir. durum değişirse, kurulmuş irtifak hakkının değiştirilmesi veya kaldırılması istenebilir.