İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 182 - 1. hâkimin takdir yetkisi
kanun: mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 336 - ii. ana ve baba evli ise
kanun: evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar. ortak hayata son veriimiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir. velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 167 - i. konusu
kanun: boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 353 - ii. evlilik sona erince
kanun: evlilik sona erince velâyet kendisinde kalan eş, hâkime çocuğun malvarlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu malvarlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri bildirmek zorundadır.